Само година след много успешната музикална комедия Голата истина за

...
Само година след много успешната музикална комедия Голата истина за
Коментари Харесай

След “Възвишение“ и “Жигули“ Виктор Божинов засне трилър

Само година след доста сполучливата музикална комедия " Голата истина за група " Жигули ", излязла през април 2021-ва, режисьорът Виктор Божинов е подготвен със своя трети филм. " Бягство "  е в новия за него род трилър и също се чака да излезе по екраните напролет.

Божинов е най-успешният български режисьор след измененията, който с предходните си два кино лентата е събрал съвсем 300 000 души единствено в кината (отделно в онлайн платформите за легално разпространяване като например Neterra). " Възвишение " по романа на Милен Русков доближи до 141 672 фенове, а " Голата истина за група Жигули " продаде даже повече билети в кината - 154 000 фенове. 

В " Бягство " действието се развива в обезлюденото родопско село Чамла, намиращо се на 1650 метра надморска височина. Там се заселват група свободомислещи другари, с цел да могат на воля да слушат музика, да пушат трева и да практикуват биологично земеделие, финансирано по стратегия на Европейски Съюз за презаселване на обезлюдени села. В един миг към тяхната група се причислява млад чужд. Дани освен е избягал от рехабилитационен център за наркозависими, само че и знае повече, в сравнение с би трябвало. Започва лов на беглеца, последван от безсърдечен спор.

Сценарият е дело на Деляна Манева, работила дружно със брачна половинка си и създател на книгата Алек Попов по филмовата акомодация " Мисия Лондон ". В него се сблъскват две групи с противоположни цели и ползи - едните се борят да върнат живота в изоставеното село, а другите ръководят комуна за наркозависими.

" Темата за спора сред две корено разнообразни общности, изповядващи разнообразни житейски философии, е изключителна значима и настояща. Живеем във времена, в които страните в целия свят още веднъж се разделят на два лагера ", споделя режисьорът Божинов. " Едните са последователи на полезностите на демократичната народна власт като персонална независимост, тъждество, приемливост към другите и отвод от принуждение, и другите страни, в които последователно се утвърждават правилата на авторитаризма, характеризиращи се с налагане на ограничавания върху свободата на личността, послушание на властническа конструкция и потребление на насилието като инструмент. Двете общности във кино лентата могат да бъдат обсъждани като представители на тези два радикално разнообразни обществени модела. "

Разбира се, съдейки по филмовия откъс, това не е някакъв изчерпателен разбор на обществените разломи, а динамично жанрово кино, с каквото сме привикнали Божинов да се отличава от общия декор на родната кинематография. Задъханият монтаж и настроението на рекламния клип сграбчват от пръв взор, въпреки че декламацията на младите артисти остава все по този начин отблъскваща. 

" Бягство “ е филм за величието на Родопите. В тази история природата има извънредно значимо място. Тя е освен декор на който се разиграва историята, а пълностоен участник в нея ", добавя и продуцентът Галина Тонева. 

В основната роля е дебютантът Александър Кендеров, а с изключение на него в „ Бягство “ вземат участие Диана Димитрова, Христо Петков, Снежана Макавеева, Иван Савов, Беноа Марешал, Димитър Сулев и Венцислав Сариев. Това е първият филм на Виктор Божинов без одобрени актьорски имена. Но оператор, както и в предходните му филми, е Антон Бакарски, монтажът - на Нина Алтъпармакова, костюмите са на Мина Кайе, а музиката на Петър Дундаков със специфичното присъединяване на Лиса Джерард ( " Дед кен денс " и последния албум на " Мистерията на българските гласове " ). 

Самият Виктор Божинов е извънредно работлив и към този момент приключи и сюжета на новата си историческа екранизация " Чамкория " (отново по Милен Русков), която обаче бе отхвърлена от художествената комисия през януари 2022 година за разпределяне на дотации за игрално кино. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР