Само година след като подписахме Договора за приятелство, добросъседство и

...
Само година след като подписахме Договора за приятелство, добросъседство и
Коментари Харесай

Борисов и Заев: Договорът за приятелство между София и Скопие стана на година

Само година откакто подписахме Договора за другарство, добросъседство и съдействие, към този момент се усеща положителен резултат за двустранните ни връзки. Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си с премиера на Република Македония Зоран Заев в Благоевград, където двамата означават взаимно 115-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание. Съобщението е на държавната пресслужба.

Премиерът Борисов е изразил задоволство от новия дух на съдействие, който се е настанил трайно в връзките сред България и Република Македония, след подписването на контракта. По думите му към този момент са налице позитивни резултати във връзка с търговията, стокообмена и туристопотока сред двете страни.

По време на срещата е разисквано също по този начин положението на граничните контролно-пропускателни пунктове сред България и Република Македония, опциите за възстановяване на работата им и за откриването на нови.
Договорът ни за добросъседство с Македония и договарянията за името й с Гърция дадоха на съседката ни дата за договаряния за Европейски Съюз и покана за НАТО, сподели по-късно Борисов на формалната гала по време на честването на Илинденско-Преображенското въстание в Благоевград.

Борисов, че предходната година българското и македонското държавно управление са съумели да подпишат Договора за добросъседство сред двете страни. „ Не вярвахме и ние, че ще успеем, само че проявихме смелост и го подписахме. Нещо, което нормално пораждаше пердах. Не спор – пердах. Заедно с сътрудника Заев и неговия кабинет предходната година отидохме в Скопие на гроба на нашия светец и воин Гоце Делчев. Сега Зоран Заев с неговите сътрудници е тук да се поклони и да сложим венците пред паметника му. Заедно бяхме на 24 май в Рим. Почетохме дружно светите ни братя апостоли Кирил и Методий. Положихме голяма, въпреки и тиха дипломация ", сподели министър председателят. Той поздрави гръцкия министър председател Алексис Ципрас и македонския си сътрудник Зоран Заев, че един десетилетен спор за името на Македония е преодолян. „ И се надяваме да приключи ", разяснява Борисов.

„ На тази историческа дата надминахме разликите. Определихме контракта като точка за общото ни бъдеще. Няма по-голяма символика от това, младите македонци и българи демонстрираха висока историческа отговорност ", разгласи македонският министър председател Зоран Заев.

„ Изпращаме мощно обръщение към района и към света, че по този начин се гради другарство и добросъседство, по този начин се развива съдействие, по този начин се мисли за националния, районния и общия мир, по този начин се обезпечава непоклатимост ", разяснява Зоран Заев.

„ Сграбчихме момента, който отвори вероятности, значими за двустранните ни връзки, за европейската интеграция на Македония и за стабилността и просперитета на целия ни район ", уточни той.

„ Днес тук пред паметника на великана и бунтовник Гоце Делчев, който преди повече от един век знаеше, че ще утрешната зора ще пристигна и за нас, измежду сегашните и бъдещите генерации означаваме 115 години от Илинденско-Преображенското въстание. Изразявам мощна признателност към България, че мога да бъда част от тази реликва ", сподели още Зоран Заев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР