Само една обединена и силна Европа може да гарантира мира

...
Само една обединена и силна Европа може да гарантира мира
Коментари Харесай

Премиерът: Само една обединена и силна Европа може да гарантира мира и справедливостта

„ Само една обединена и мощна Европа може да подсигурява мира и справедливостта “. Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов в изявлението си по време на работния обяд на държавните и държавни ръководители на страните-членки на Европейски Съюз. Европейските водачи вземат участие в Среща на върха в румънския град Сибиу.

Премиерът Борисов прикани Европа да резервира единството си посредством спазването на европейските полезности и декларирането на отговорност по отношение на бъдещето на жителите. Българският министър-председател изброи пред водачите провокациите, пред които е изправена Общността – световни миграционни потоци, заканите върху сигурността, темпото на демографските и софтуерните промени и все по-тежки екологични рискове. „ Предвид тези провокации би трябвало да зададем стратегическата рамка, тъй че Европейски Съюз да резервира водачеството си в многостранни метод на търсене на решения. Затова от основно значение е одобряването на Европа, която сплотява, Европа, която пази, Eвропа - водач в международен мащаб и Европа на нововъведенията “, посочи Бойко Борисов в изявлението си.

Пред водачите в Сибиу българският министър председател Борисов означи, че насърчаването на икономическото, общественото и териториалното доближаване, както и на солидарността сред държавите-членки на Европейски Съюз следва да останат водещи правила. Фокус в изказването на министър-председателя Бойко Борисов беше и обединяването на европейските старания в битката с тероризма, незаконната миграция, хакерските атаки и дезинформацията, както и гарантирането на сигурността на външните граници. В тази връзка българският министър председател подчертава пред участниците в срещата, че Европейската политика за съседство и политиката за разширение на Европейски Съюз със Западните Балкани имат значима роля. „ Ускоряването на процеса на промени в тези страни е от значително значение за постигането на устойчива непоклатимост, разцвет и сигурност за района и за Европа като цяло “, акцентира още Бойко Борисов. Той съобщи, че България ще продължи да поддържа шестте страни от Западните Балкани по пътя им към Европейски Съюз, въз основа на личните им заслуги и при осъществяване на критериите за разширение и добави, че страната ни поддържа започването на договаряния с Република Северна Македония и Албания през юни 2019 година за присъединение към Европейския съюз.

Пред участниците в срещата българският министър председател Бойко Борисов акцентира, че ефикасното ръководство на миграцията и битката с тероризма изискват усилване на контрола по всички граници на общоевропейско равнище, както и усъвършенствано съдействието сред способените органи. „ Ще продължим да отстояваме безапелационната си позиция, че е належащо солидарно систематизиране на тежестта и че никоя държава-членка не би трябвало да бъде оставена сама да се оправя с провокациите на миграцията “, посочи още министър-председателят.

Българският министър председател съобщи, че макар вътрешните и външните провокации, Европейският съюз продължава да обезпечава мир и разцвет. „ Но мирът не е даденост и неговото предпазване изисква приемливост и единодушие “, акцентира Бойко Борисов пред европейските водачи и приключи изявлението си с посланието, което Негово Светейшество Папа Франциск насочи в София - „ Мир на земята “.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР