Само две от извършените четири чернодробни трансплантации на бебета у

...
Само две от извършените четири чернодробни трансплантации на бебета у
Коментари Харесай

България няма опит в чернодробните трансплантации на деца

Само две от осъществените четири чернодробни трансплантации на бебета у нас в последните пет години са сполучливи, сочат данните на Изпълнителната организация по трансплантациите, предоставени на Mediapool.

Така постигнатата успеваемост през първата година, в случай че може въобще да се приказва за статистика при толкоз дребен брой трансплантации, е 50% при бебетата и малко по-висока общо за децата до 18-годишна възраст.

Общо за интервала от 2012 до 2016 година са осъществени 7 трансплантации на черен дроб на деца до 18 години. Две от тях – на по-големи деца сред 5 и 18 години са осъществени във ВМА през ноември 2013-та и май 2016-та, като и двете са сполучливи и трансплантираните деца са живи.

Всички трансплантации на по-малки деца до 5 години са осъществени в университетската болница “Лозенец “, чийто шеф Любомир Спасов е и народен съветник по трансплантология.

Четири от тях са на бебета до 1 година, като три са от жив донор, а една - от трупен. Две от трансплантациите от жив донор през 2014-та и през 2016 година приключват с съдбовен излаз сред 20 и 30 дни след реализирането им.

Неуспешна е и трансплантацията на по-голямо дете сред 5 и 18 години, осъществена в болница “Лозенец “ през 2012 година.

Бебето, претърпяло трансплантация от жив донор през април 2015 година е към момента живо, както и бебето с трансплантация от трупен донор, осъществена през април 2014 година.

Така три от пет чернодробни трансплантации на деца, осъществени в болница “Лозенец “ са несполучливи, като в данните липсва информация наложила ли се е повторна трансплантация на оживелите деца.

С това опитът на България в детските трансплантации през последните години се изчерпва, като въз основа на него Министерството на здравеопазването и националният съветник по трансплантология Любомир Спасов настояват, че у нас има опция за трансплантации на дребни деца.

Темата за опцията дребни деца да бъдат трансплантирани сполучливо у нас още веднъж е на дневен ред след уволнението на директорката на Фонда за лекуване на деца доктор Тинка Троева.

Тя беше упрекната от Министерството на здравеопазването, че е пуснала петмесечно бебе за чернодробна трансплантация в Германия в прорез с разпоредбите, без мнение на националния съветник и в случай, че трансплантацията може да се реализира у нас за доста по-малко пари.

За съпоставяне обаче водещи европейски и международни клиники, извършващи десетки трансплантации на деца годишно, регистрират равнища на успеваемост от 80-96% за първата година на трансплантацията и сред 70 и 79% след петата година от трансплантацията.

Затова и практиката на Фонда за лекуване на деца през последните години е да изпраща нуждаещите се от трансплантация дребни пациенти в чужбина, където опитът и успеваемостта са по-големи и по този метод се дават доста по-добри шансове.

Такова е било мнението и на двамата специалисти, предложили трансплантацията на петмесечното бебе в чужбина, изхождайки от дребната възраст и килограми на бебето, както и лимитираният опит у нас.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР