Само два дни, след като Йордан Гълъбов завърши седми на

...
Само два дни, след като Йордан Гълъбов завърши седми на
Коментари Харесай

Йоана Илиева зае шето място на сабя на ЕП по фехтовка в Пловдив

Само два дни, откакто Йордан Гълъбов приключи седми на шпага на Европейското състезание по фехтовка за мъже и за дами в Пловдив, българската фехтовка означи ново рекордно класиране за последните 30 години. Йоана Илиева зае шесто място на сабя на шампионата при извънредно мощна конкуренция. В шампионата участваха множеството от най-силните сабльорки в Европа, а втората и петата в международната класация останаха отвън топ 20.

Йоана Илиева стартира мощно шампионата и записа в групите пет победи и една загуба, което й отреди четвърто място в подреждането за елиминациите. В първия дуел от втория кръг на директните елиминации състезателката на клуб " Свечников ", под управлението на националния треньор Ивайло Воденов, победи Илинка Пантис от Румъния с 15:4. В идната среща, годна за място измежду най-хубавите осем Илиева победи 14-ата в международната класация Микела Батистон от Италия с 15:8. В дуела за място на полуфиналите българката се изправи против Теодора Контура от Гърция и отстъпи с 13:15 след две противоречиви съдийски решения, които взеха решение изхода от мача. За страдание, сабльорката ни нямаше право на повече видеконтрол и беше принудена да одобри загубата. Въпреки това Илиева се класира шеста и записа рекордно за последните 30 години класиране на българската фехтовка.

Сабльорката, която преди по-малко от месец стана европейска шампионка за дами до 23 години, още веднъж потвърди, че има голям капацитет и е действителна конкуренция за най-хубавите фехтовачки в света. Следващата цел пред Илиева са медалите на Европейските игри в края на юни в Полша и на Световното състезание в края на юли в Милано.

Другите три български сабльорки на Европейското състезание в Пловдив също демонстрираха добра игра. Емма Нейкова се класира 34-а, откакто в първия дуел от елиминациите отстъпи пред Ирина Шчукла от Турция с 14:15. Олга Храмова приключи 42-а, а Кристина Миланова е 45-а.

В конкуренцията на рапира мъже Матей Матеев е 64-и, Велин Стойчев раздели 65-66 място с Марк Леополд Кучта от Словакия, Калоян Николов раздели 67-68 място с Илиас Ризос Джанос от Гърция, а Васил Чепишев раздели 69-70 място със Силвиу Розу от Румъния.
 Историческо достижение за българската фехтовка
Историческо достижение за българската фехтовка

Йордан Гълъбов седми на шпага на европейското
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР