Само допреди няколко дни опозицията не криеше намерението си да

...
Само допреди няколко дни опозицията не криеше намерението си да
Коментари Харесай

Някой натисна спирачката. Светкавичната война срещу правителството утихва

Само допреди няколко дни опозицията не криеше желанието си да довърши до дъно светкавичната война против държавното управление на Кирил Петков. Този сюжет предвиждаше още в понеделник кабинетът да падне. В последния миг обаче всичко мина на по-ниски обороти. Какво ли се случи?

Правителството се изправя пред първото си съществено тестване в своята 6-месечна история. Внесеният от опозицията избор на съмнение ще бъде разискван във вторник, а ден по-късно депутатите ще би трябвало да гласоподават.

Имаше вид това обаче към този момент да се е случило. Имаше и обществено изказвани закани кабинетът да бъде отхвърлен незабавно. Днес се промушват думи като "преговори ", а събирането на 121 депутати против държавното управление към този момент не наподобява в забрадка вързано.

Въпросът в идващите часове е дали министър председателят Кирил Петков ще успее да откри още петима депутати, които да не поддържат настояването за избор на съмнение и по този начин да провалят опита за събаряне на кабинета. Всъщност, трябват му най-вече четирима, само че за тази аритметика малко по-късно.

Циниците споделят, че възможностите на държавното управление в този момент са 50 на 50 - или ще оцелее, или ще падне. Публичните изявления от последните дни също не дават съображение за по-конкретни прогнози. И министър председателят споделя, че има вяра да убеди още няколко души, и представители на опозицията към този момент позволяват опцията вотът на съмнение да не успее.
Светкавичната война се забави
В началото изглеждаше като добре планувана интервенция за "блицкриг " (светкавична война), която трябваше да порази задачата за 10 дни. Целта беше държавното управление на Кирил Петков, а първият залп беше даден с изказването на министрите си от кабинета, тъй като министър председателят прави "предателство " по отношение на Северна Македония, а в страната към този момент " ". Свободна Европа ревизира обстоятелствата - и.

Устремът на новото болшинство обаче поваляше една по една преградите пред държавното управление., ръководството изгуби болшинството си, опозицията внесе избор на съмнение и на Народното събрание, подпомагана от депутатите на Трифонов.

Планът им предвиждаше още в идващите дни да реализират цялостна победа - събаряне на държавното управление и нов парламентарен началник. Тогава към този момент беше единствено въпрос на избор на новото болшинство дали да създадат друго държавно управление в този парламент или да отидат на избори.
Хиляди жители непринудено излязоха да стачкуват и устремът на обединената съпротива изчезна.
Тогава обаче излязоха да стачкуват против протичащото се и устремът на обединената съпротива изчезна. Няма доказателства за директна връзка сред двете, само че хронологията е тъкмо такава.

Също тогава дойде така наречен на българското несъгласие върху началото на договарянията на Северна Македония с Европейски Съюз. В предлагането е включено съвсем всичко, което България желае. Няма доказателства за директна връзка и сред този факт и утихването на офанзивата. От петък насам обаче светкавичната война внезапно забави ход.

Веднага откакто ГЕРБ, Движение за права и свободи и "Възраждане " поддържаха предлагането на "Има подобен народ " (ИТН) и с общо 125 гласа смъкнаха ръководителя на Народното събрание Никола Минчев, обединената съпротива натисна педала до дупка. Представители на ГЕРБ и Движение за права и свободи желаеха още на идващия ден Народното събрание да избере нов ръководител, а още в неделя депутатите да дебатират по вота на съмнение.

В това време пред Народното събрание към този момент се събираха хиляди гневни жители, които стачкуваха против "коалицията " сред ГЕРБ, Движение за права и свободи, Има Такъв Народ и "Възраждане ". В идващите дни депутати от тези четири партии бяха заети главно да изясняват, че няма такава коалиция.

Късно вечерта в четвъртък стартира обратът. Депутатите от Има Такъв Народ поддържаха актуализацията на бюджета, макар че преди малко бяха напуснали ръководещото болшинство. В петък сутринта ускорената процедура за събаряне на държавното управление беше изоставена, а одобряваната от всички тези четири партии за нов ръководител на Народното събрание, Ива Митева от Има Такъв Народ, към този момент се беше отказала от тази упоритост. Тя даже показа, че съжалява за свалянето на Минчев, което беше препоръчано и с нейния автограф.

Тогава групата на Има Такъв Народ и отхвърли да взе участие в офанзивата против държавното управление. Вече шестима депутати се отделиха от партията на Слави Трифонов, а съгласно тях - следва да ги последват и други.

Ден по-късно някогашният министър председател и водач на ГЕРБ на единодушие по предпочитани тематики и сподели, че персонално той е бил срещу вота на съмнение. Той изброи измежду предпочитаните тематики и интеграцията на Северна Македония в Европейски Съюз.
Какво следва в този момент
Градусът очевидно спадна. Процедурата обаче към този момент е задействана. Във вторник в 11 часа стартират дебатите по на съмнение. Официалните претекстове са за "провал в областта на обществените финанси и икономическата политика ".

Вицепремиерът, че същинската рецесия е "за кюлчетата и сараите ", в което депутатите разпознаха водачите на ГЕРБ и Движение за права и свободи, Бойко Борисов и Ахмед Доган.

Гласуването по вота на съмнение се организира 24 часа след края на дебатите. Това значи в сряда следобяд. За тогава към този момент се провежда в поддръжка на държавното управление пред Народното събрание.

За да успее един избор на съмнение, той би трябвало да бъде подсилен от 121 депутати. Новото болшинство на ГЕРБ, Движение за права и свободи, Има Такъв Народ и "Възраждане " смъкна ръководителя на Народното събрание със 125 гласа. Четирите групи имат общо 126 депутати, само че глобеният от Съединени американски щати за корупция Делян Пеевски от Движение за права и свободи не върви на работа.

След като и Кирил Симеонов напусна групата на Има Такъв Народ, новото болшинство действително към този момент може да разчита на 124 депутати. Сега задачата на ръководещите е това число да е най-вече 120. Т.е. или още четирима депутати би трябвало да изоставен Има Такъв Народ, или пък четирима депутати от някоя от опозиционните партии просто да не отидат на работа в този ден. Депутатите, които напуснаха Слави Трифонов, споделиха пред медиите упования да се случи и едното, и другото.

По същото време България ще би трябвало да отговори дали приема така наречен френско предложение за Северна Македония. Външната министърка в оставка. Сега би трябвало да се произнесе Народното събрание, с цел да може държавното управление да показа българска позиция на срещата на върха на 23 юни, четвъртък.

Точно в този миг, в сряда следобяд, депутатите ще гласоподават вота на съмнение. Този път спекулациите по тематиката Северна Македония няма да са уместни, тъй като към този момент има резултат черно на бяло.

Ако държавното управление падне, президентът Румен Радев още веднъж ще връчи мандат на "Продължаваме смяната ". Управляващата коалиция към този момент е тройна и дружно с Българска социалистическа партия и "Демократична България " те разполагат със 109 депутати. За да бъде определено и да действа обикновено, едно ново държавно управление би трябвало да има болшинство от най-малко 121 гласа в 240-местния парламент. "Продължаваме смяната " може да разчита на шестимата депутати, които се отделиха от Има Такъв Народ, само че те към този момент не са задоволителни.

Ако първият мандат не успее, втората мощ ще получи късмет да сформира държавно управление. Това е ГЕРБ. Лидерът на партията - поддръжка за въвеждане на еврото, поддръжка за интеграция на Северна Македония в Европейски Съюз, диверсификация на доставките на газ, поддръжка за Украйна във войната, която Русия поведе, отстояване на участието в НАТО и Европейски Съюз, както и етническа приемливост. Засега единствено "Възраждане " не дава отговор на тези условия.

"Продължаваме смяната " обаче са подготвени да договарят с ГЕРБ и Движение за права и свободи, единствено в случай че водачите им правят отстъпка обратно, тъй като споделят, че желаят да водят битка с корупционния модел, натрапен точно от тях.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР