Само 9% от работодателите в България планират в периода юли-септември

...
Само 9% от работодателите в България планират в периода юли-септември
Коментари Харесай

Едва 9% от работодателите планират да наемат нови служители


Само 9% от работодателите в България възнамеряват в интервала юли-септември да усилят броя на чиновниците. Съкращения плануват 15%, а 67% не чакат смяна в равнищата на претовареност. Песимизмът е всеобщ в петте региона с най-многолюдни градове, а регистрираната чиста прогноза от -7% е най-слабата от началото на проучването преди повече от девет години.

Това се споделя в проучване на " Менпауър " (ManpowerGroup), публикувано във вторник с конкретизиране, че е извършено по време на рестриктивните мерки поради COVID-19, написа „ Дневник “. Над една пета от интервюираните чакат през идващите три месеца да се върнат към равнищата на наемане на нови чиновници отпреди епидемията.

Анкетирани са 353 работодатели в България. Всички са дали отговор на въпроса " Как очаквате да се промени общата претовареност във вашата компания през трите месеца до края на септември 2020 година спрямо актуалното тримесечие? ".

Най-скромен пазар на труда се чака в Бургас, където работодателите регистрират чиста прогноза за заетостта от -20%. Предвижда се умерено движение на наемане в Русе и Варна с прогнози от -8%, до момента в който прогнозите за Пловдив и София са надлежно -4% и -2%.

В съпоставяне с предходното тримесечие желанията за наемане отслабват във всички пет района, като работодателите в Бургас регистрират внезапен спад от 28 процентни пункта, до момента в който във Варна и Пловдив е записано доста понижение от надлежно 19 и 13 процентни пункта. Спрямо същия интервал на предходната година забележителен спад от надлежно 26 и 20 процентни пункта е регистриран в районите на Бургас и Варна. Перспективите за наемане в София също понижават с 11 процентни пункта и с 10 процентни пункта в Пловдив и Русе.

Като цяло се чака се равнищата на претовареност да намалеят във всички седем индустриални бранша, включени в проучването. Отчетените вероятности за наемане още веднъж са най-слабите от началото на проучването.

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР