Съмнения за т.нар. изборни туристи точно преди местния вот бяха

...
Съмнения за т.нар. изборни туристи точно преди местния вот бяха
Коментари Харесай

ГРАО засече миграция на хиляди избиратели по селата точно преди местния вот

Съмнения за така наречен " изборни туристи " тъкмо преди локалния избор бяха предизвикани след информация за изключително огромен брой нови регистрации на поданици по селата.

Групово дело " Гражданска регистрация и административно обслужване " (ГРАО) е направила разбор на смяната на адреси преди приключването на периода, в който жителите имат право да изискат да гласоподават по сегашен адрес в изборите.

Списъкът демонстрира необикновена " миграция " на хиляди хора в общо 343 обитаеми места, в които се избират кметове на кметства.

В някои от тях преселниците съставляват 60% от общия брой на хората с право на глас в съответното място.
Сред рисковите обитаеми места са с. Сигмен (Карнобат), където при население от 245 поданици с право на глас, новорегистрираните по сегашен адрес са 147, а настояванията за гласоподаване по сегашен адрес - 156.В димитровградското село Бодрово при население от 281 пълнолетни поданици, новорегистрираните по сегашен адрес са 112, а настояванията за гласоподаване по сегашен адрес – 132.В с. Чирен (Враца) с население 1055 поданици с изборни права, новорегистрираните по сегашен адрес са 319, а постъпилите претенции за гласоподаване по сегашен адрес – 560.В с. Неофит Рилски (Ветрино) с население 1235 с право на глас новорегистрираните по сегашен адрес са 285, а подалите претенции за гласоподаване по сегашен адрес – 482.
Министърът на районното развиване Андрей Цеков е изпратил сигнал до премиера Николай Денков, като припомня, че регионалните шефове имат пълномощия да създадат инспекция на събитията.

Бившият министър на електронното ръководство Божидар Божанов разяснява, че описът удостоверява и някои сигнали от координатори на ПП-ДБ за евентуални случаи на избирателен туризъм.

" Ползата от това е ясна - когато " преместиш " едни хора от общинския център в прилежащо село, те резервират правото си да гласоподават и за кмет, и за общински съвет, само че получават и в допълнение право да гласоподават за кмет на кметство. Какво тъкмо дават кандидат-кметовете на кметства с цел да получат този " бонус ", не знам. Дали " преместените " гласоподаватели получават нещо - също не знам, само че се надявам способените органи да открият ", написа той.

Божанов приканва " всички " преместени " гласоподаватели, които в действителност не живеят в тези села, да гласоподават по непрекъснатия си адрес, с цел да не дават мотив за подозрения в изборите за кмет на кметство ".

Призивът му по-скоро няма по какъв начин да се случи, откакто към този момент е изминал срокът за нанасяне на промени в изборните описи с хората, подали заявки да гласоподават по сегашен адрес.

До 14 октомври жителите с друг непрекъснат и сегашен адрес имаха право да изискат да бъдат вписани в изборните описи по сегашен адрес. На 16 октомври общинските администрации са подали информация до Групово дело „ ГРАО “ за автоматизирано регистриране на гласоподавателя в изборните описи по сегашен адрес и заличаването му от лист по непрекъснат адрес.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР