Съмнения за политическа обвързаност на съдия Соня Янкулова се появиха

...
Съмнения за политическа обвързаност на съдия Соня Янкулова се появиха
Коментари Харесай

Политически мотиви в делото за Пирин

Съмнения за политическа обязаност на арбитър Соня Янкулова се появиха незабавно след присъдата за анулация на решението на Министерския съвет за изменението в настоящия План за ръководство на Национален парк „ Пирин “.

Изменението бе гласувано от кабинета на 28 декември и е съществена стъпка за развиването на зимния туризъм в България. То бе обжалвано от деятели на „ зелените “ и на 27 юли тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС), с ръководител Янкулова, постанови в тяхна изгода. Вицепремиерът Валери Симеонов към този момент заяви, че Министерски съвет ще апелира пред 5-членен състав.

Мотивите на тричленката бяха оповестени в понеделник и още тогава „ Труд “ писа, че магистратката е със противоречива известност. Дълги години тя е била политическо лице – заместник-министър на защитата в кабинета „ Сакскобурготски “, а в идващото държавно управление, на тройната коалиция заема същия пост, само че в Министерство на вътрешните работи. След това се връща в правосъдната система и през 2017 година е номинирана да оглави Висшия правосъден съвет. Янкулова стига до конкуренцията за поста, която губи, с помощта на кръга „ Капитал “, шефът на Върховен касационен съд Лозан Панов и върхушката на Съюза на съдиите. Те са близки до по този начин наречените протестъри, които сега са главния гръбнак на обединението „ Демократична България “. В „ дясното “ обединяване са „ Да, България “, ДСБ и Политическа партия „ Зелените “. Както „ Труд “ от години потвърждава, последните са едно и също с Коалицията „ За да остане природа в България “, чийто деятели са вносители на жалбите против решението на кабинета от 28 декември. „ Еколозите “ над 15 години пробват да провалят стратегически планове в България, в частност всичко обвързвано със зимния туризъм. В акциите си разчитат на медиите от кръга „ Капитал “, чийто политически план са.

Съмненията за политическа присъда в интерес на „ дясното “ обединяване се укрепват и от несъстоятелността на претекстовете, под които се е подписала Соня Янкулова. Основните тези в тях са три. Първо – нарушава се член 21 от Закона за предпазените територии. Второ – трябвало да има екоооценка на изменението и трето – няколко решения на ЮНЕСКО за Пирин.

По първия аргумент има решение на съда от 2001 година на 5-членен състав на Върховен административен съд, в което ясно е записано, че член 21 не се нарушава, когато става въпрос за създаване на спортна инфраструктуа в предпазени територии. На базата на тази присъда за 17 години са отхвърлени 58 тъжби на „ зелените “ по тематиката „ Пирин “. 3-членката отпред с Янкулова е първата, която не се преценява с решението от 2001-а.

Относно процедурата за Европейска общност -плановете за ръководство на предпазените територии по своята същина са рамков екологичен документ (както показва самият правосъден състав в претекстовете си – б.а.), т.е. са една огромна екологична оценка. Те не преглеждат и в тях няма никакви съответни капиталови планове и планове.

Колкото до ЮНЕСКО, правосъдният състав не взе поради последното решение на международната организация, която през юли разгласи, че утвърждава измененията в настоящия проект по този начин, както са направени.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР