Самият факт, че имаше тези посещения, беше плюс. Това каза

...
Самият факт, че имаше тези посещения, беше плюс. Това каза
Коментари Харесай

Анализатор: Не чух как продължава изречението на Столтенберг за руските ракети

Самият факт, че имаше тези визити, беше плюс. Това сподели в предаването "Още от деня " по Българска национална телевизия шефът на Института за стопанска система и интернационалните връзки Любомир Кичуков във връзка визитите на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и на съветския министър председател Дмитрий Медведев у нас.

Има разлика сред визитите - ние сме член на НАТО и участваме равноправно с другите, а втората среща е с трета страна и е по-различна, когато става въпрос за договаряния и диалози, сподели политологът Даниел Смилов.

Когато приказваме за визитата на Столтенберг, той ясно сподели, че ще живеем в свят с съветски ракети, които ще бъдат ситуирани на всички места. Не чух по какъв начин продължава това изречение – дали ще се върви към понижаване на ескалацията на напрежението или ще продължи разполагането на ракети. При визитата на Медведев ставаше дума за двустранните връзки и за пръв път от повече 10 години има възможност да се материализира подновяването на икономическите връзки с Русия, съобщи Кичуков.

През последните години Русия работи не другарски със съседите си и със страните от Европейския съюз. Трябва да бъдат взети ограничения, съобщи Смилов във връзка визитата на Столтенберг. Основната цел на визитата на Медведев бяха енергийните планове, по-конкретно "Турски поток ". Доколкото разбирам, задачата на България е по-скоро да не загуби нещо, в сравнение с да завоюва нещо. Не се вижда мощен веществен български интерес, с изключение на при вероятно прекъсване на газа през Русия да не останем без нищо. За Европейския съюз би трябвало да бъде все едно дали газът идва от турска или украинска тръба, само че е по-резонно да идва от Украйна. Затова е малко безсмислено да влагаме толкоз пари в една тръба, посредством която Русия ще диверсифицира пътищата си за експорт на газ, разяснява Даниел Смилов.

България е в една много по-благоприятна позиция, в сравнение с беше при "Южен поток ", тъй като пред нас върви "Северен поток ". Това дава опция по същия модел да бъде осъществено отклонението на "Турски поток ", сподели още Любомир Кичуков.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР