Салман Рушди обяви своята нова книга, в която за първи

...
Салман Рушди обяви своята нова книга, в която за първи
Коментари Харесай

Салман Рушди пиша книга за покушението срещу него: Това е моят начин да отговоря на насилието с изкуство

Салман Рушди разгласи своята нова книга, в която за първи път ще опише за през август 2022 година Романът е озаглавен " Нож: Медитации след опит за ликвидиране " и ще излезе следващата година.

Роденият в Индия британско-американски публицист оцеля след нахлуване с нож, при което загуби зрението на едното си око и към този момент не може да движи едната си ръка. Опитът за ликвидиране беше осъществен по време на литературно четене в Ню Йорк.

" Беше належащо да напиша тази книга. Това е моят метод да се оправя със случилото се и да отговоря на насилието с изкуство “, споделя Рушди в изказване.

Ръководителят на издателската къща Penguin Random House, която ще разгласява романа, дефинира новата творба на Рушди като " призрачна " история, която припомня за " силата на думите да осмислят немислимото ".

Последният разказ на създателя, озаглавен „ Град на успеха “, излезе през април 2023 година, само че той е написан преди случая. Рушди е създател на " Срам “, " Последният мирис на Мавъра ", " Земята под нейните нозе ", " Ярост “, " Чародейката от Флоренция " и други. Носител е и на влиятелната премия " Букър ".

Писателят провокира гнева на мюсюлманския свят с творбата си " Сатанински строфи ", издадена през 1988 година В книгата се употребяват моменти от живота на Мохамед, а имената на две проституки – героини в романа, съответстват с тези на съпругите на пророка. Романът е неразрешен в доста страни като Пакистан и страни в Южна Африка, а Рушди стартира да получава смъртни закани.

След убийството на негов преводач в Япония, опита за ликвидиране на другите му преводачи в Италия и Норвегия, писателят прекарва огромна част от живота си, като се укрива.

През 1998 година Иран оповестява, че към този момент не поддържа апела издадената от иранския аятолах Рухола Хомейни " смъртна присъда " на Рушди и създателят получава опция да живее по-свободно. В момента той обитава в Ню Йорк.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР