Сакро Боско или Паркът на чудовищата е една от 20-те

...
Сакро Боско или Паркът на чудовищата е една от 20-те
Коментари Харесай

Сакро Боско - паркът на чудовищата в Италия

Сакро Боско или Паркът на чудовищата е една от 20-те най-фантастични градини в света. Това извънредно място се намира в дребното градче Бомарцо , което е единствено на един час път с кола от Рим.

Паркът на чудовищата е неповторим комплекс с 24 големи скулптури от епохата на Ренесанса.

В Сакро Боско има доста митични статуи и фантастични структури, направени от вулканична канара. Разбирането на тези статуи изисква освен осведоменост, само че и познаване на класическата митология и литература. Независимо от необичайния си тип, Сакро Боско към момента е една от най-красивите градини в Италия.

View this post on Instagram
A post shared by Claus Püschel (@shadows0001) on Nov 27, 2018 at 8:06am PST

Историята

Строежът на парка е стартират през 1548 година по план на проектант Пиро Лигорио и приключен през 1580 година Уникалният дизайн на скулптурите се приписва на Симон Москино. Първоначално е умислен като елементарен парк с дървета, алеи и фонтани.

Италианският дук на Бомарцо Пиер Франческо Орсини (1523-1585 г.) желае да посвети градината на брачната половинка си Джулия Фарнезе . През 1546 година обаче Джулия умира при акцидент в парка и това трагично събитие трансформира проектите му.

View this post on Instagram
A post shared by Loretta Giovanardi (@loretta28) on Nov 11, 2018 at 2:16pm PST

Орсини взема решение да увековечи паметта на жена си в алеите, осеяни със странни фигури на митологични създания. Така една красива градина става царството на мъртвите, с доста чудовищни ​​паметници, свързани със гибелта и отвъдния живот.

След като Орсини умира, градината е изоставена и цялата обрасва в растителност. С времето мястото поражда истории за чудовища и проклинание. Така паркът стартира да всява боязън измежду локалните, които доста години не смеят да го посещават, което води и до появяването на името Градината на чудовищата.

View this post on Instagram
A post shared by ~Redwild~ (@redwild) on Dec 8, 2018 at 1:40am PST

През 1946 година паркът въодушевява Салвадор Дали да нарисува " Изкушението на Свети Антоний ". Малко след картината на Дали Джовани Бетини купува мястото и го трансформира в туристическа атракция.

Името " Sacro Bosco " може да се преведе от италиански като свещена гора. Орсини го назовава " Градината на чудесата ", написа Life Globe.

View this post on Instagram
A post shared by Claus Püschel (@shadows0001) on Nov 27, 2018 at 8:04am PST
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР