Съхраняването на продукти чрез консервирането им в сезоните, когато има

...
Съхраняването на продукти чрез консервирането им в сезоните, когато има
Коментари Харесай

Важни съвети при приготвяне на зимнина

Съхраняването на артикули посредством консервирането им в сезоните, когато има обилие от тях, дава опция трапезата ни през зимата и ранната пролет да бъде по този начин богата, както през лятото и есента. Вкусните домашни консерви със своето богато многообразие облекчават всекидневното доставяне и пестят време, защото някои от тях в действителност са подготвени ястия - нуждаят се единствено от стопляне (ако са от месо) и гарнитура, която също може да бъде от консерва. Приготвянето на зимнина има и стопански резултат, изключително когато зеленчуците и плодовете са лично произвеждане.

При домашното консервиране се употребяват няколко метода: стерилизиране и самостерилизиране, ферментация и озахаряване, преваряване, осоляване и сушене.

Независимо от потребления метод за изработката на зимнина би трябвало да се съблюдават избрани условия, с цел да няма несполуки, при които се похабяват артикули и труд.

Най-общо тези условия се свеждат до следното:

1. Необходимо е да се поддържа непорочност на работното място, на съдовете (буркани, делви, качета) и на работещите.

2. Продуктите, които ще се консервират на компоти, царски туршии, апетитки, рачели или други, би трябвало да бъдат първокачествени - добре развити, набрани, когато са натрупали в най-голяма степен хранителни субстанции, здрави и ненаранени. Някои от по-трайните зеленчуци за зимнина, и изключително пиперките, е добре да се оставят за няколко дни разпръснати на сенчесто и проветриво място, с цел да се отделят нездравите, които през това време загниват.

 Туршии

3. Зеленчуците и плодовете за приготвянето на зимнина би трябвало да се измиват директно преди консервирането, като се слагат под течаща вода, без да се киснат, с цел да е по-малка загубата на витамини и минерални соли. Пръсканите с отровни субстанции плодове се измиват с щедро течаща вода, а при които това е допустимо - с мека четка и сапун. Нежните плодове (ягоди, малини, френско грозде, касис) се мият в решетест съд под душ или като решетестият съд се потапя в по-голям съд с вода и незабавно се изважда.

4. Вложените артикули би трябвало да бъдат в посочените в рецептата за зимнина съотношения, а описаната технология да се извършва тъкмо. Особено значимо е херметизирането да бъде цялостно и стерилизирането да е направено тъкмо съгласно предписанието.

5. Приготвените консерви би трябвало да се съхраняват на хладно място, по опция при непрекъсната температура и без директно слънчево озаряване.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР