Сагата със законността на забраната за движение на автомобили на

...
Сагата със законността на забраната за движение на автомобили на
Коментари Харесай

Отново отмениха забраната за коли в Морската градина на Варна

Сагата със законността на възбраната за придвижване на коли на територията на околност „ Салтанат ” в Морската градина на Варна продължава.

Върховният административен съд на Република България подреди да се прекратят дейностите по реализиране на надзор за съблюдаване на възбраната за придвижване на МПС на територията на м. „ Салтанат ” във Варна. С определението от 29 януари тази година Върховен административен съд стопира слагането на бариери на два входа към Морската градина от бул. " Княз Борис " I и слагане на забранителни пътни знаци В2, забраняващи влизането в двете направления на моторно транспортни средства на територията, до привършване на актуалното произвеждане с влезнал в действие правосъден акт, стопира заповедта за „ Правила за достъп на пътни транспортни средства на територията на „ Приморски парк “, в частта за местността „ Салтанат “.

Определението от 29.01.2020 година по административно дело № 118 / 2020 и предстои на обжалване в 7 -дневен период.

Производството е по член 185 и сл. от Административнопроцесуалния кодекс /АПК/. Образувано е по тъжба, подадена от Варна Пропърти " ЕООД, против заповед № 4966 от 27.11.2019 година на кмета на Община Варна, с която се утвърждава финален план за актуализация на „ Генерален проект за организация на придвижването на територията на Община Варна “, както и на издадената въз основа на този акт следваща заповед № 4970 от 27.11.2019 година на кмета на Община Варна, с която се утвърждават „ Правила за достъп на пътни транспортни средства на територията на „ Приморски парк “ и се подрежда основаването и поддържането на обществен указател за всички пропуски, издадени по реда на разпоредбите, одобрени по т.1, който да се разгласява на уеб страницата на Община Варна. “ Излага доводи, че със заповедите са утвърдени подзаконови нормативни актове, защото са с неведнъж правно деяние и засягат безграничен кръг лица.

По делото Върховният административен съд, Седмо поделение ОПРЕДЕЛИ:

СПИРА действието на утвърждения със заповед № 4966 от 27.11.2019 година на кмета на Община Варна финален план за актуализация на „ Генерален проект за организация на придвижването на територията на Община Варна “, в графичната част, която планува слагането на бариери на два входа от бул. " Княз Борис " I и слагане на забранителни пътни знаци В2, забраняващи влизането в двете направления на моторно транспортни средства на територията, до привършване на актуалното произвеждане с влезнал в действие правосъден акт.

СПИРА действието на одобрените със заповед № 4970 от 27.11.2019 година на кмета на Община Варна „ Правила за достъп на пътни транспортни средства на територията на „ Приморски парк “, в частта за местността „ Салтанат “, до привършване на актуалното произвеждане с влезнал в действие правосъден акт.

ОТХВЪРЛЯ настояването за прекъсване на действието на утвърждения със заповед № 4966 от 27.11.2019 година на кмета на Община Варна финален план за актуализация на „ Генерален проект за организация на придвижването на територията на Община Варна “ и на одобрените със заповед № 4970 от 27.11.2019 година на кмета на Община Варна „ Правила за достъп на пътни транспортни средства на територията на „ Приморски парк “ в останалата част.

Определението предстои на обжалване в 7 -дневен период от известието пред петчленен състав на Върховния административен съд.

Припомняме, че през септември предходната година стопираха достъпа на коли до околност " Салтанат " в Приморски парк Варна, само че още тогава Moreto.net разяснява, че забранителните знаци са сложени преди да е влезнал в действие нормативният акт за това.

В края на ноември 2019 Върховният административен съд на практика удостовери това и подреди да се прекратят дейностите по реализиране на надзор за съблюдаване на възбраната за придвижване на МПС на територията на м. „ Салтанат ” във Варна. В претекстовете си Върховният административен съд тогава уточни, че от показаните по делото доказателства се открива, че е почнала процедура по одобрение на общ административен акт, а точно: промени (актуализация) в Генералния проект за организация на придвижването на територията на Община Варна, само че процедурата не е завършила и няма публикуван административен акт. Следователно и осъществяваната контролна активност от чиновниците на " Общинска полиция " Варна по отношение на поставените знаци ( " В2 " и „ Т17 ”) не се основава на административен акт или закон.

Веднага откакто решението на съда бе оповестено, от Община Варна оповестиха, че възбраната остава, защото кмета на Варна е одобрил плана за актуализация на Генералния проект за организация на придвижването във Варна, а също по този начин и с негова заповед към този момент са утвърдени разпоредбите за достъп на територията на Морската градина. Всичко това е станало в деня, в който Върховният административен съд заседава и анулира възбраната заради липса на административен акт, на база, на който тя е въведена.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР