Сагата със строителството на пловдивския зоопарк става все по-трудно решима.

...
Сагата със строителството на пловдивския зоопарк става все по-трудно решима.
Коментари Харесай

Гордиевият възел със зоопарка в Пловдив все по-заплетен, проектантът се отказа

Сагата със строителството на пловдивския зоопарк става все по-трудно решима. Гордиевият възел се заплете в допълнение, откакто проектантският екип, работил по зоокъта се отхвърли и в този момент градските управляващи би трябвало да търсят нови експерти.
Прочетете още
„ Чакаме отчета за амортизацията на зоопарка, който би трябвало да бъде подготвен скоро. Проблем е обаче, че екипът се отхвърли да препроектира. Ситуацията е доста комплицирана, тъй като има редица наставления за смяна на хабитатите – огради, уреди и други. Отделно нормативните условия в този момент и преди 10 години евентуално са претърпели промени. Поради това ни би трябвало архитект, който да направи корекциите по техническото задание, както и да приведе всички условия съгласно нормативната уредба. Предвид обстоятелството, че в България не са се строили доста зоопаркове в последните години, ще ни е мъчно да намерим подобен екип”, изясни зам.-кметът по строителството Пламен Райчев. Едва когато се поправя плана, ще може да се направи и социална поръчка за довършването му.

В същото време правосъдната в този момент сред Община Пловдив и компанията реализатор „ Запрянови – 03” продължава през септември. На последното съвещание Апелативният съд в Пловдив разпореди да се направи нова съдебно-техническа експертиза за осъществените строителни-монтажни действия по зоопарка под тепетата.

На миналата инстанция Окръжният съд под тепетата реши, че Община Пловдив ще би трябвало да заплати над 550 хиляди лв. на „ Запрянови – 03”, като от тях 127 000 лв. са лихви за забавени заплащания. То касае договорните връзки и няма спор при тях в Апелативния съд.

Второто решение обаче бе, че градските управляващи не би трябвало да заплащат желаните от компанията действия за 392 995 хиляди лв., както и 119 хиляди лв. лихви по тях. Те са за непризнати строителните действия по зоокъта. Именно тази част се апелира от асеновградската компания.

Преди две години техническият разбор на оборудването сподели, че са нужни 800 000 лв. за довършването му, само че евентуално сумата в този момент ще бъде по-голяма. В Бюджет 2022 са заложени 500 000 лв. за тази активност, само че евентуално ще бъде трансферирани по други пера.

Дейностите по зоопарка бяха спрени през 2015 година, а през 2018 се направи опит те да бъдат рестартирани. Това обаче по този начин и не се случи поради закъснение с документите. С встъпването си в служба Здравко Димитров разгласи, че ще бъде прекъсната поръчката и ще бъде определен нов реализатор. Причината е, че някогашният кмет Иван Тотев бе разследван от профилираната прокуратура за ремонта на зоопарка. Когато Зико изиска договорът да бъде негоден, от компанията реализатор „ Запрянови – 03” желаеха близо 1 млн. лв. за това, измежду тях и така наречен спомагателни действия за близо 400 000 лв..
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР