Съединените щати възнамеряват да продължат дипломатическото сътрудничество с Руската федерация

...
Съединените щати възнамеряват да продължат дипломатическото сътрудничество с Руската федерация
Коментари Харесай

Блинкен в Украйна: Топката е в полето на Русия

Съединените щати имат намерение да продължат дипломатическото съдействие с Руската федерация за разрешаване на обстановката към Украйна толкоз дълго, колкото могат. „ Възнамеряваме да следваме дипломатическия път в договарянията с Руската федерация допустимо най-дълго “, сподели държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен на взаимна конференция с украинския външен министър Дмитрий Кулеба в Киев.

В същото време Блинкен изрази мнение, че изборът за по-нататъшно развиване на събитията - по пътя на ескалация или понижаване на напрежението - остава за Русия. „ Ако няма резултат, това е единствено тъй като Русия е избрала друг път “, добави той.

" Дипломатическият път ще бъде най-хубавият за всички “, продължи Блинкен. „ Ние няма да се спрем пред нищо по този път и ще продължим интензивните полемики. "
Блинкен и Лавров беседват в петък в Женева
Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен ще се срещне с съветския външен министър Сергей Лавров в петък в Женева с вярата да обезпечи "...
Прочети повече
Съединените щати ще назначат нов дипломат в Украйна във допустимо най-кратък период, сподели още Блинкен.

" Очаквам това да се случи доста скоро ", отговори той на въпрос на публицист и означи, че този човек ще се употребява с " безспорното доверие на президента на Съединени американски щати ".

Ръководителят на външната политика на Съединени американски щати добави, че новият дипломат му е " доста добър прочут " и че този човек ще може да показва знания за района, в който ще работи.

В началото на януари вестник " Политико " загатна кариерния посланик Бриджит Бринк, която сега е дипломат на Съединени американски щати в Словакия, като вероятен претендент за поста дипломат на Съединени американски щати в Украйна. В обявата се загатва и посланикът на Съединени американски щати в Гърция Джефри Пайът. Той към този момент е управлявал дипломатическата задача на Съединени американски щати в Киев в интервала 2013-2016 година

Постът на началник на дипломатическата задача на Съединени американски щати в Киев е незает от май 2019 година, когато предходният дипломат Мари Йованович беше отзована във Вашингтон, а сегашният шарже д`афер в Украйна е Кристина Куин. Йованович е назначена в Украйна през 2016 година при президента Барак Обама. Тя напусна поста си през май 2019 година по персонално предписание на тогавашния държавен глава Доналд Тръмп, който я упрекна в непочтеност. Прессекретарят на Белия дом Джен Псаки съобщи пред кореспонденти на брифинг при започване на януари, че търсенето на нов дипломат на Съединени американски щати в Украйна продължава.
Русия към Съединени американски щати: Не подтиквайте " разгорещените глави " в Киев към провокации
Руското посолство в Съединени американски щати прикани западните страни да не нагнетяват напрежението към обстановката в Донбас и да не тласкат " разгорещенит...
Прочети повече
Ръководителят на дипломацията на Европейския съюз Жозеп Борел предложения държавния секретар да взе участие в срещата на външните министри на 27-те страни от общността на 24 януари, на която ще бъде разисквана обстановката в Украйна.

" Очаквам с неспокойствие да продължим уговорката си по настоящите интернационалните дипломатически старания и тясната трансатлантическа съгласуваност. Европейски Съюз и Съединени американски щати са дружно, с цел да се оправят с провокациите пред сигурността в Европа ", добави Борел.

Първото за годината публично съвещание на Съвета на Европейски Съюз на ниво министри на външните работи на 27 страни ще се организира в Брюксел на 24 януари. Ситуацията в Украйна ще бъде една от главните тематики на срещата.

Държавният секретар сподели, че няма да даде на съветския външен министър Сергей Лавров на срещата в Женева в петък писмени отговори на предложенията за сигурност на Русия. Според него „ належащо е също по този начин да се даде време на договарящите от Русия да оценят миналите съвещания “. Според държавния секретар той се надява, че на срещата с Лавров ще бъде допустимо да се разиска настоящото положение на нещата и „ да се разбере дали към момента има благоприятни условия за дипломация и разговор “. По думите му „ скоро след срещата в Женева Съединени американски щати ще осведомят украинските сътрудници и ще обсъдят с тях по-нататъшни стъпки “.

„ За Вашингтон не е ясно кои съветски оферти за сигурност в Европа са централни, някои от които съгласно Съединени американски щати са обречени на неуспех, като затваряне на вратите на НАТО за нови членове “, сподели Блинкен.

Още от ЕВРОПА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР