Съединените щати удвояват инвестициите си в страните в Тихия океан,

...
Съединените щати удвояват инвестициите си в страните в Тихия океан,
Коментари Харесай

САЩ ще удвоят инвестициите си в района на Тихия океан

Съединените щати удвояват вложенията си в страните в Тихия океан, съобщи във вторник зам.-държавният секретар на Съединени американски щати Уенди Шърман в края на своята обиколка из пет страни от района, в който Китай се пробва да разшири въздействието си, съобщи АП.

" Тук, в Пасифика, ще бъде написано бъдещето ", сподели тя по време на гала в Уелингтън, Нова Зеландия, за подписването на съглашение.

Критици упрекват Вашингтон, че подценява района и по този начин разрешава на Пекин да ускорява контрола си върху него. През април Соломоновите острови подписаха съглашение за сигурност с Китай, което стресна доста тиохокеански страни, опасяващи се, че това може да докара до построяването на китайска военна база на островите. По-рано тази година Съединени американски щати оповестиха, че ще възстановят посолството си на Соломоновите острови.

Шърман сподели в новозеландската столица, че Съединени американски щати постоянно са били тиохокеанска страна и че приоритет на президента Джо Байдън е възраждането на съюзи и двустранни връзки по света. " Така че удвояваме нашите вложения в Пасифика ", съобщи тя и посочи, че става дума за " връзки, партньорства и районни организации ".

На въпрос дали Съединени американски щати, или Китай ще завоюват борбата за въздействие в района, Уенди Шърман отговори, че не гледа на нещата по този метод. Според нея това " не е чак борба ", защото страните пробват да открият връзки " с всяка страна, която считат, че ще помогне на техния прогрес ". Тя акцентира, че " Съединени американски щати не молят никоя страна да избира сред тях и Китай или сред друга страна и Китай ".

В Уелингтън Шърман подписа съглашение за задълбочаване на съдействието с Нова Зеландия в региона на галактическите задачи и оправянето с рецесии. Преди това тя бе на посещаване в Самоа, Тонга, Соломоновите острови и Австралия.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР