Съединените щати са готови да подкрепят финансите на Украйна с

...
Съединените щати са готови да подкрепят финансите на Украйна с
Коментари Харесай

САЩ са готови да дават по 1,5 млрд. долара месечно на Украйна, зоват за сходна подкрепа от ЕС

Съединените щати са подготвени да поддържат финансите на Украйна с 1,5 милиарда $ месечна помощ по време на войната против Русия и упорстват европейските страни да се ангажират с сходни суми, съобщи Блумбърг, базирайки се на осведомени източници.

Администрацията на президента Джо Байдън, която предходната седмица утвърди пакет от безплатна помощ в размер на 4,5 милиарда $, който да покрие финансовата поддръжка за останалата част от годината, е провела организира диалози с представители на Европейския съюз – в това число през последните дни, притискайки Европа да отдели повече средства за поддръжка на Киев, споделят източниците.

Докато Европейски Съюз изпитва усложнения с осъществяването на досегашните обещания към Киев, съдружниците на Съединени американски щати разискват механизъм, който да помогне на стопанската система на Украйна да остане на повърхността, до момента в който войната продължава, сподели един от източниците.

Международният валутен фонд по-рано съобщи, че Украйна се нуждае от към 5 милиарда $ всеки месец, с цел да покрие главните си разноски за услуги и да поддържа стопанската система си. Страната получи към 2 милиарда $ помощ предишния месец, което е спад по отношение на получените 4,7 милиарда $ през август, сподели министърът на финансите Сергей Марченко.

Блумбърг заяви през юли, че редица съдружници са подлагали на критика блока, че не е извършил уговорките си за даване на близо 9 милиарда евро и са го призовали да го направи.

Очаква се водачите на Европейски Съюз да обсъдят финансовите претенции на Киев, които в проектобюджета за 2023 година са оценени на 38 милиарда $, на среща на върха в Чехия тази седмица.

Дипломатите, подготвящи срещата на водачите, са получили известие, че равнищата на финансиране от европейските народи  се чака да бъдат в сходен мащаб на месечните 1,5 милиарда $, които Съединени американски щати са подготвени да дават.

Редица високопоставени чиновници на Европейски Съюз бяха извънредно разочаровани от бавния ритъм на взимане на решения от блока по отношение на финансовата поддръжка за Киев, както и от неналичието на неотложност измежду някои национални държавни управления към дебата, изключително с наближаването на зимата.

На фона на противоречие сред страните членки по отношение на детайлностите за пакета от 9 милиарда евро, блокът изплати 1 милиард евро предишното лято, до момента в който други 5 милиарда евро бяха утвърдени, само че към момента не са доставени на Киев. Неизплатените 3 милиарда евро остават блокирани поради редица въпроси, в това число дали помощта би трябвало да бъде под формата на безплатни средства или заеми и по какъв начин да се структурират гаранциите.

Европейски Съюз също поддържа Украйна с 1,2 милиарда евро заеми през първата половина на годината, както и още милиарди за заплащане на доставки на оръжия и по-дългосрочни промени. Блокът също има за цел да управлява диалозите към следвоенното възобновяване на Украйна, само че публични лица предизвестяват, че непосредствените потребности на Киев са доста по-належащи.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР