Съединените щати са готови да изпратят помощ за възстановяването на

...
Съединените щати са готови да изпратят помощ за възстановяването на
Коментари Харесай

САЩ готови да изпратят помощ на Тонга след изригването на вулкан и последвало цунами

Съединените щати са подготвени да изпратят помощ за възобновяване на вредите след изригването на подводен вулкан и последвалото цунами в Тонга, съобщи американският държавен секретар Антъни Блинкън.

Премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн заяви, че към този момент е гласувано отпущането на парична помощ, в ход е и подготовка на полет на въоръжените сили, с който да се направи оглед на породените от бедствието вреди.

Към момента няма информация за починали и ранени. Заради вулканичната пепел, метеорологичната работа на Фиджи предложи на хората да си останат вкъщи, да носят маски на открито и да пазят водоемите. Фиджи е на към 600 километра от Тонга.

За момента няма публична информация за починали и ранени вследствие на изригването на подводен вулкан край Тонга, само че връзката със страната е доста лимитирана, съобщи на преконференция министър председателят на Нова Зеландия Джасинда Ардърн.

Засегнат е подводен информационен кабел, евентуално вследствие на прекъсването на тока и се вършат старания връзките да бъдат възобновени.

Мобилните връзки също не работят. Пораженията в столицата Нуку-алофа са огромни, сподели още министър председателят.

По думите на Ардърн за момента приоритет е доставката на вода за тихоокеанския архипелаг.

Правителството на Тонга е приело предлагането на управляващите в Нова Зеландия за изпращане на разследващ аероплан, който да огледа обстановката, само че към този момент изискванията за излитането му не са подобаващи.

Министърът на защитата уточни, че към момента не е ясно какво става под водата в региона на вулкана.
Властите в Уелингтън оповестиха и парична помощ за Тонга в размер на 500 хиляди новозеландски $ (равняващи се на към 340 хиляди американски долара).
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР