Съединените щати постепенно стават по-склонни да дадат на Украйна оръжия,

...
Съединените щати постепенно стават по-склонни да дадат на Украйна оръжия,
Коментари Харесай

Ню Йорк таймс: Новата западна военна помощ е за украинска атака срещу Крим

Съединените щати последователно стават по-склонни да дадат на Украйна оръжия, с които тя да нападна окупирания от Русия и мощно милитаризиран полуостров Крим, написа през днешния ден " Ню Йорк таймс ", базирайки се на незазовани американски представители, поискали анонимост поради чувствителността на тематиката.

Намалява и страхът, че Русия може да отговори с тактическо нуклеарно оръжие на вероятно украинско нахлуване към Крим. На негово място идва убеждението, че Украйна може да има по-силна позиция в бъдещи мирни договаряния, в случай че покаже на руснаците, че конролът им върху Крим е застрашен.

Русия анексира Крим през 2014 година и го изпълни със свои войски и мощни нападателни оръжия. Настъплението откъм Крим беше най-успешното в съветското навлизане от три страни в Украйна през февруари 2022 година И през днешния ден оттова Русия нанася смъртоносни удари по украинската територия, въпреки серия от явни украински диверсии против военни бази на полуострова предишното лято да я принудиха да изтегли оттова част от въоръженията си.

" Ню Йорк таймс " отбелязва, че съветският президент Владимир Путин преглежда Крим като неотделима част от територията на страната си и триумф в напъните си да възвърне предходната популярност на Русия. Вестникът наблюдава и напредъка в западната военна помощ стигнала от портативни противотанкови и противовъздушни ракети до бронирани машини, съвременни системи за Противовъздушна отбрана, артилерия и даже танкове.

Според " Ню Йорк таймс " на дневен ред към този момент идва даването на ракети с по-дълъг обхват, който би разрешил на Киев да нанася точни удари в дълбочината на съветския гръб. С такива ракети могат да стрелят и мобилните системи HIMARS, които Съединени американски щати към този момент предоставиха на Украйна, ограничавайки обаче далекобойността на ракетите им до 80 км. Системата обаче може да поразява и цели до 300 км с по-мощни муниции.

Украински публични лица от дълго време упорстват, че Крим е значима цел за техните офанзиви и че продължаващият боен напън върху съветските бази там е забележителна част от тяхната тактика. Украински военни също по този начин са разискали с представители на Съединени американски щати смисъла на усилването на натиска върху тила на Русия в Крим, който поддържа военните интервенции на други места в Украйна.

С Черноморския флот, огромна съветска военновъздушна база, командни пунктове и логистични центрове, подкрепящи съветските интервенции в Южна Украйна, полуостровът съставлява главен фокус в бойните проекти на Украйна.

Решавайки да даде бойни машини на пехотата  " Брадли " на Украйна, администрацията на Байдън се приближи до даването на Украйна на нещо, за което висши украински чиновници умоляваха Съединените щати от месеци: директна помощ на Съединени американски щати за Украйна да предприеме нахлуване – в това число насочено към Крим, отбелязва вестникът.

" Брадли "  са бронетранспортьори, оборудвани с мощни 25-милиметрови оръдия и управляеми ракети, които могат да се оправят с съветски танкове.

Фредерик Ходжис, пенсиониран генерал-лейтенант и някогашен върховен пълководец на американската войска в Европа, сподели, че през идващите месеци " Брадли " могат да бъдат употребявани от украинските войски, с цел да оказват помощ за спирането на моста над Керченския пролив, който свързва континентална Русия с полуострова и е основен за станбяването му.

Това, че са могли да разчитат на военните бази в Крим, е главната причина съветските сили да съумеят да завземат територии в Южна Украйна предходната година, споделя американски чиновник пред " Ню Йорк таймс ". Намаляването на способността на тези сили е основна цел на бойното поле на украинците, написа вестникът.

„ Украйна може да употребява " Брадли " -тата, с цел да придвижи сили по основни пътища, като M14, който свързва Херсон, Мелитопол и Мариупол “, споделя пред вестника Сет Джоунс, старши вицепрезидент в Центъра за стратегически и интернационалните проучвания. „ Всяка украинска пехота, която напредва през тези региони, ще бъде изправена пред забележителен огън от съветски позиции, а " Брадли "  предлага потребна огнева мощност и отбрана за войските. “

" Брадли ", дружно с английските танкове и бронираните бойни транспортни средства, които Франция и Германия се съгласиха да изпратят, биха могли да бъдат авангард на бронирани сили, които Украйна може да употребява в контранастъпление тази зима или пролет, споделят държавни и самостоятелни анализатори, представени от " Ню Йорк таймс ".

„ Смятаме, че в този момент е подобаващият миг да засилим поддръжката си за Украйна “, сподели във вторник външният министър на Англия Джеймс Клевърли, до момента в който беше на посещаване във Вашингтон. „ Не можем да позволим това да се проточи и да се трансформира в един тип невъзможност като през Първата международна война. “

Британското министерство на защитата сподели в известие в Туитър предходната седмица, че през последните седмици Русия е укрепила отбранителни укрепления в централно Запорожие, провинция в Южна Украйна покрай Кримския мост и където Русия поддържа огромни сили.

Ако Украйна се концентрира върху връщането на Запорожие, тогава предварителните офанзиви може да включват поразяване на цели в близкия Крим.

„ Голям украински пробив в Запорожие би сложил под съществено предизвикателство жизнеспособността на съветския „ сухопътен мост “, се споделя в английската оценка на ситуацията.

Украйна също има обезпечени от Съединени американски щати HIMARS, ракетни системи с огромен обхват. С възобновяване предходната година на контрола върху Херсон на юг украинските предни линии към този момент могат да го използват, с цел да ударят главните направления за доставки, идващи от Крим, споделя в изявление за вестника американски боен чиновник.

Тази седмица висши командири на Съединени американски щати и Украйна ще проведат среща за обмисляне на високо равнище в Германия, с цел да обмислят офанзивата, споделя различен почитан американски чиновник. Срещата има за цел да се съгласуват бойните проекти на Украйна с типовете оръжия и доставки от съюзниците от НАТО.

Украинските управляващи се опасяват, че страната им не може да преживее години на спор в задънена улица, до момента в който Русия продължава да удря с ракети градове и села. Така че те не виждат различен избор, с изключение на да се насочат към Крим и да го изложат на заплаха, споделя пред " Ню Йорк таймс "  високопоставен американски чиновник, отбелязвайки, че въпросът е бил издигнат на неотдавнашни срещи на високо равнище в Белия дом.

Все отново, макар спомагателните оръжия, администрацията на Байдън не счита, че Украйна може да превземе Крим по боен метод – и в действителност, към момента има опасения, че сходен ход може да накара Путин да отмъсти с ескалация. Но публични лица са споделили пред вестника, че Русия би трябвало осъзнае, че Крим е изложен на риск, частично с цел да укрепи позицията на Украйна в каквито и да са бъдещи договаряния.

Като показва дарба да нанася удари в Крим, настояват американски чиновници, Украйна може да покаже, че съветският надзор не е открит. Администрацията на Байдън също по този начин от ден на ден има вяра, че ударът по тиловите линии на Русия, излизащи от Крим, може съществено да навреди на способността на Москва да прокара фронтовите си линии по-далеч, споделят публични лица.

„ Без Крим цялото нещо се разпада “, споделя пред " Ню Йорк таймс "  Евелин Фаркас, висша служителка на Пентагона за Украйна от времето на администрацията на президента Барак Обама.

Приносът за изменящото се мислене е намаляването на страховете, че насочването към Крим ще накара Путин да употребява тактическо нуклеарно оръжие, споделят публични лица.

„ Имам възприятието, че от ден на ден администрацията признава, че опасността от съветска ескалация може би не е това, което са считали, че е по-рано “, сподели Ходжис.

Докато украинските удари в същинска Русия към момента провокират ескалация на опасенията от страна на публични лица в Съединени американски щати, реакцията на Москва на периодическите украински специфични интервенции или секрети офанзиви в Крим – в това число против съветски въздушни бази, командни пунктове и кораби в Черноморския флот – е смекчена.

Все отново Путин и съветската общност гледат на Крим като на част от Русия, тъй че ударите там биха могли да затвърдят съветската поддръжка за войната, напомня вестникът.

Американски чиновници споделят пред него, че не знаят по какъв начин ще реагира Путин, в случай че Украйна нападне Крим, употребявайки оръжия, доставени от Съединени американски щати.

" Ню Йорк таймс " напомня, че предишния месец държавният секретар Антъни Блинкън потвърди постоянната политика на Съединени американски щати във връзка с Украйна – че администрацията на Байдън се стреми да помогне на страната да си върне територия, завзета по време и след съветската инвазия предходната година.

„ Нашият фокус е да продължим да вършим това, което вършим до момента, а точно да подсигуряваме, че Украйна има в ръцете си това, от което се нуждае, с цел да се пази, от което се нуждае, с цел да отблъсне съветската експанзия, да си върне територия, която ѝ е била взета от 24 февруари насам “, сподели Блинкън пред " Уолстрийт джърнъл ".

По дефиницията на Блинкън тази територия не включва Крим.

Критиците споделят, че тази позиция значително е предоставила на съветската войска недосегаемо леговище, от което да нападна Украйна.

„ Ние всъщност поставихме ограничавания на Украйна, като казахме, че тази война ще се води на ваша земя, а не на съветска земя “, сподели Филип Брийдлав, пенсиониран военачалник от военновъздушните сили с четири звезди, който беше висшият съюзнически командващ на НАТО за Европа, когато Русия нахлу в Крим през 2014 година „ Да се даде на Русия леговище, от което да се бие, без да се опасява, е безспорен парадокс. Няма боен смисъл. "
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР