Съединените щати официално бяха приети отново в Организацията на ООН

...
Съединените щати официално бяха приети отново в Организацията на ООН
Коментари Харесай

САЩ върнаха в ЮНЕСКО шест години след Тръмп

Съединените щати публично бяха признати още веднъж в Организацията на Организация на обединените нации за обучение, просвета и просвета (ЮНЕСКО), която напуснаха при предходния си президент Доналд Тръмп. Генералната конференция на организацията гласоподава за връщането на изключително съвещание в петък.

" Резолюцията е призната ", разгласи ръководителят на асамблеята, бразилецът Сантяго Иразабал Мурао, предизвиквайки овации.

132 страни поддържаха връщането на Съединени американски щати, 15 се въздържаха, а 10 гласоподаваха срещу, в това число Иран, Сирия, Китай и Русия, чиято делегация усили изявленията си в четвъртък по процедурни въпроси и по поправките в петък, с цел да забави дебатите.

" Бихме приветствали желанието на Вашингтон " да се причисли към ЮНЕСКО, което " ще направи допустимо укрепването на нашата организация ", само че " считаме, че те (САЩ) се пробват да ни отведат в успореден свят, който в действителност надвишава всички неуместни описания в книгите от Луис Карол ", сподели съветски посланик, представен от Франс прес.

" В това накриво пространство тези, които пазят демокрацията и върховенството на закона, стартират да ни водят към нарушение на тези правила и да си присвояват привилегировани права ", добави той и означи, че Съединени американски щати би трябвало да изплатят напълно просрочените си отговорности към ЮНЕСКО, преди да могат да се причислят към организацията. Вашингтон предлага това да стане последователно.

" Начинът, по който Съединени американски щати желаеха това завръщане, е недопустим и опонира на духа на устава " на тази организация, сподели от своя страна ирански посланик.

Съединените щати напуснаха ЮНЕСКО през октомври 2017 година, заклеймявайки, по думите му, " упоритите антиизраелски пристрастия " на тази организация. Оттеглянето на Съединени американски щати, дружно с това на Израел, влезе в действие от декември 2018 година

След 2011 година и приемането на Палестина в ЮНЕСКО, Съединени американски щати, тогава ръководени от Барак Обама, стопираха всякакво финансиране за организацията на Организация на обединените нации, което беше удар за нея, защото тогава вноските на Вашингтон представляваха 22% от нейния бюджет.

Съединени американски щати обаче предложиха при започване на юни, в писмо до генералния секретар на ЮНЕСКО Одре Азуле, " проект " за връщането си в организацията.

 Съединени американски щати желаеха още веднъж да бъдат признати в ЮНЕСКО Съединени американски щати желаеха още веднъж да бъдат признати в ЮНЕСКО

Предвид това, че американският дълг към ЮНЕСКО, контрактуван сред 2011 и 2018 година, в този момент е 619 млн. $ - повече от годишния бюджет на ЮНЕСКО, оценен на 534 млн. $, американското държавно управление уточни, че е поискало от американския Конгрес да изплати 150 млн. $ за фискална 2024 година, а останалата сума, ще бъде разпределена през идващите години " до изчистване " на просрочените отговорности към ЮНЕСКО, показва Франс прес.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР