Съединените щати неочаквано показаха в статистиката си, че миналата година

...
Съединените щати неочаквано показаха в статистиката си, че миналата година
Коментари Харесай

Защо САЩ признаха, че купуват руски петрол?

Съединените щати ненадейно демонстрираха в статистиката си, че предходната година са закупили съветски нефт. Официално пояснение по какъв начин е станало това обаче не беше обещано. Съединените щати позволиха ли особено вноса на съветски нефт или той инцидентно влезе в страната - и в този момент превозвачът дали е изправен пред затвор? Ако самите Съединени американски щати са разрешили вноса на нефт от Русия, то с каква цел?

Статистиката на Министерството на търговията на Съединени американски щати ненадейно сподели, че Съединени американски щати са купували съветски нефт предходната година, макар възбраната, наложена на 1 април 2022 година През октомври 2023 година Съединени американски щати закупиха 36,8 хиляди барела нефт от Русия на стойност 2,7 млн. $ при цена от 74 $ за барел. През ноември Съединени американски щати купиха още 9,9 хиляди барела за 750 хиляди $ при цена от 76 $ за барел.

Както можете да видите, цената на съветския нефт надвишава тавана на санкционната цена от 60 $ за барел, който самите Съединени щати, дружно с други страни от Г-7 откриха през декември 2022 година Основното тук обаче не е нарушаването на тавана на цените, а като цяло нарушаването на петролното ембарго, защото Съединени американски щати не разрешиха на своите компании въобще да купуват съветски нефт, без значение от цената му. И това е по-сериозно нарушаване от елементарното неспазване на тавана на цените и преследването за него към този момент е наказателно ( за нарушение на тавана е единствено административно).

Защо Съединените щати купуват глобен съветски нефт и за какво почтено го признаха, макар че толкоз дребни количества елементарно могат да бъдат скрити в големи статистики?

Няма публични пояснения от страна на Съединени американски щати по отношение на тази вест и не е ясно дали изобщо ще последват. Това основава необятно поле за спекулации какво значи всичко това.

„ В момента няма свръхестествени събития. Две петролни колета, доставени в границите на два месеца, общо под 50 хиляди барела. Това е извънредно нищожен размер в съпоставяне със междинния размер на съветския експорт, който надвишава 8 милиона барела на ден “, споделя Александър Шнайдерман, началник на отдела за продажби и поддръжка на клиенти в „ Алфа Форекс “.

Според него тези транзакции може да дават отговор на американското законодателство и интернационалните наказания, защото вносът на нефт от Русия, макар петролното ембарго на Съединени американски щати, е вероятен с издаването на обособени лицензи от Службата за надзор на задграничните активи на Министерството на финансите на Съединени американски щати. По думите му в идващите два-три месеца ще стане ясно дали това е пробна договорка или не.

Ако това са пробни покупки, утвърдени от Съединените щати, тогава за какво Съединени американски щати трябваше да тестват доставките на съветски нефт? „ Напълно допустимо е в този момент администрацията на Байдън да е решила да си напомни уговорката към демократичните пазарни правила. Освен това закупуването на петрола е осъществено през октомври и ноември предходната година. По това време спорът сред Израел и ХАМАС набираше скорост. Мисля, че Вашингтон съществено обмисли опцията да загуби този пазар. В тази връзка американските управляващи биха могли да предизвикват преразглеждане на механизмите за импорт на нефт от Русия. Най-вероятно в тази ситуация е победила политическата рационалност “, не изключва Владимир Василиев, основен теоретичен помощник в Института на Съединени американски щати и Канада на РАН. Той обаче не се надява на унищожаване на всички съществуващи ограничавания. „ Ако Съединените щати се нуждаят от първични материали, добивани в Русия, те ще се опитат да ги купят посредством сенчести схеми “, счита Василиев.

На пазара се разисква друга версия за какво Съединени американски щати би трябвало да купуват дребни количества съветски нефт. Може би по този метод Съединените щати са се пробвали да проследят на процедура съветските канали за доставка на нефт, с цел да схванат логистиката и може би да създадат корекции на глобите против съветския експорт и да ги създадат по-ефективни.

Друга версия е, че съветският нефт е стигнал до Съединени американски щати инцидентно, а компанията, която го е доставила до американското пристанище, не е знаела за това. „ Нито една компания не е получила лиценз за доставка на съветски нефт в заобикаляне на петролното ембарго. Няма такива данни. Не мисля, че приказваме за обновяване на закупуването на съветски нефт от американците. Смятам, че ключът към появяването на такава статистика е, че този нефт е попаднал в Съединени американски щати инцидентно, да вземем за пример заради неточност в регистрацията “, споделя Игор Юшков, специалист от Финансовия университет към държавното управление на Руската федерация и Фонда за национална енергийна сигурност.



Факт е, че до момента в който съветският нефт стигне до крайния покупател, по пътя му могат да се случат доста разнообразни дейности - физически и на хартия. Например, споделя специалистът, този нефт може да се претрупва от танкер на танкер непосредствено в морето повече от един път или част от петрола може да се разтовари в едно пристанище, след което може да се налее различен нефт, може да се смеси с различен нефт право в танкера и препродаден няколко пъти през това време. „ До огромна степен това можеше да се случи. Този нефт беше толкоз размесен, че крайният притежател, който го е докарал в Съединени американски щати, а там става дума за един или повече танкери, в началото може да не е знаел, че там има смес от съветски нефт. Очевидно, когато тези танкери са били изпратени в Съединени американски щати, се eоказало, че там има смес от съветски нефт. И Съединени американски щати са показали това в статистиката си като импорт от Русия ”, изяснява Игор Юшков.

„ По-нататък ще има следствия дали компанията съзнателно е внасяла съветски нефт или в действителност не е знаела какво транспортира. Възможно е такива процедури към този момент да се водят, само че никой не ги обявява. Наказанието зависи от това дали притежателят на танкера е донесъл преднамерено съветски нефт или не: или ще се отърве с санкция, или ще лежи в пандиза. За нарушение на ембаргото са планувани наказателни наказания, защото тези доставки се считат от американците за контрабанда “, твърди Игор Юшков.

Според него е малко евентуално компанията съзнателно да е поела такива опасности като влизане в пандиза и загуба на целия си бизнес, с цел да завоюва 10 на барел за доставка на съветски нефт за Съединени американски щати. Освен това можете да спечелите тези 10 $ на барел без последици - за това е задоволително да изпратите танкер до Индия, Китай и всяка друга страна. Защото петролното ембарго е наложено единствено от тези страни и не важи за други страни. Това е разликата сред западните наказания против Иран и Венецуела. Съединените щати не разрешиха закупуването на нефт от Иран и Венецуела за целия свят. А в тази ситуация с Русия възбраната на Съединени американски щати важи единствено за самите Съединени американски щати, само че не и за други страни.

Ето за какво Съединени американски щати не арестуват танкери с съветски нефт, макар че танкери с ирански нефт биват задържани няколко пъти в годината. „ От позиция на интернационалното право това е пиратство, защото Съединените щати завземат танкери с ирански нефт и вземат петрола за себе си, а в статистиката демонстрират откраднатия нефт като импорт от Иран. Но от позиция на Съединени американски щати те вършат всичко вярно, защото това е глобен незаконен нефт “, изяснява специалистът на ФНЕС.

Съединените щати може да желаят да забранят на други страни да купуват съветски нефт, само че не могат, тъй като това не им е преференциално. Русия е прекомерно огромен състезател на петролния пазар, за разлика от Иран и Венецуела.

„ Разбира се, Съединени американски щати желаят да понижат цената на нашия нефт. Основната им тактика е да подсигуряват, че Русия ще продължи да изнася доста, само че да печели малко. Тоест, не с цел да лишават света от съветски нефт, а с цел да усилят всевъзможни разноски за нашите компании, да вземем за пример за централизация на валути, лизинг на танкери, застраховки и впрочем. “, отбелязва специалистът.

И в случай че Съединените щати в този момент стартират да плашат всички с образцови санкции, намеквайки, че е невероятно да се купува съветски нефт, тогава това ще сътвори огромни опасности за самите Съединени американски щати. „ Ако някой от нашите купувачи се опасява от Съединените щати, тогава Русия ще би трябвало да понижи износа и производството на нефт. Веднага ще има недостиг на международния пазар и цените ще порастват, както беше при започване на 2022 година, когато цените се повишиха до 120 $ за барел. В резултат на това и цените на горивата в самите Съединени американски щати ще се покачат, тъй като са в директна взаимозависимост с цените на международния пазар. И те имат избори през есента на 2024 година, гласоподавателите няма да простят на администрацията на Байдън покачването на цените на горивата. Затова е малко евентуално американците да вдигнат гръмък скандал към доставките на съветски нефт “, заключава Игор Юшков.

Превод: В. Сергеев

Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР