Съединените щати и НАТО предадоха на Русия официалните си отговори

...
Съединените щати и НАТО предадоха на Русия официалните си отговори
Коментари Харесай

САЩ и НАТО отхвърлиха искане на Русия Украйна да не бъде приемана в Алианса

Съединените щати и НАТО предадоха на Русия формалните си отговори по желаните от Москва гаранции за сигурността ѝ, в които се отхвърлят съветските искания да не се позволява участие на Украйна в Алианса.

Руските оферти за гаранции в областта на сигурността бяха завършени в два проектодоговора - двустранен сред Русия и Съединените щати, и многостранен сред Русия и НАТО. На 15 декември м.г. руският-заместник министър на външните работи Сергей Рябков персонално съобщи документите на американския заместник-държавен секретар Уенди Шърман, а на идващия ден те бяха изпратени в столиците на всички натовски страни.

Русия упорства за правни гаранции, че НАТО няма да се уголемява повече на изток, че военната инфраструктура на Алианса ще бъде изтеглена на позициите от 1997 година и че в непосредствена непосредственост до съветските граници няма да се разполагат ударни оръжейни системи.

В отговор на съветските искания против бъдещо участие на Украйна и Грузия в НАТО от Алианса обявиха, че всяка страна би трябвало да резервира правото да уреди националната си сигурност.

„ Русия би трябвало да се въздържа от приложимост на мощ, нападателна изразителност и деяние против съдружниците и други народи. Тя също би трябвало да изтегли войските си от Украйна, Грузия и Молдова, където те са разгърнати без единодушието на тези страни “, прикани генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който дружно с американският държавен секретар Антъни Блинкън акцентира готовността си да изслушат съветската страна.

Блинкън увери и че при положение на ескалация от Вашингтон ще вземе ограничения против нарушавания в енергийните доставки.

„ Предприемаме стъпки против спирането на световните енергийни доставки, ако Русия реши да трансформира естествения си газ в оръжие, като ореже още повече доставките си за Европа.

Водим полемики с държавни управления и огромни производители по целия свят за увеличение на индустриалния им потенциал. Съгласуваме ограниченията със съдружниците и сътрудниците ни, в това число по какъв начин най-добре да използваме наличните енергийни ресурси.

Всичко това - с цел да смекчим възможен ценови потрес и да подсигуряваме, че хората в Съединени американски щати и Европа ще имат силата, от която се нуждаят, без значение от това, което Москва ще предприеме “, сподели американският държавен секретар.

Блинкън разгласи, че Вашингтон предлага на Москва „ сериозен дипломатически път “, акцентира готовността си да изслушат съветската страна. Той сподели още, че чака да се срещне с съветския външен министър Сергей Лавров в околните дни.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР