Съединените щати и НАТО отказват да подпишат двустранен договор за

...
Съединените щати и НАТО отказват да подпишат двустранен договор за
Коментари Харесай

Предложенията на САЩ към Русия: Без ракети Томахоук в Източна Европа и преговори за разоръжаване

Съединените щати и НАТО отхвърлят да подпишат двустранен контракт за сигурността в Европа с Русия и да затворят вратата за бъдещо приемане на Украйна в Алианса, само че оферират нещо в подмяна - съглашения за разоръжаване и ограничения за окрепване на доверието в разнообразни формати, в това число посредством дейности в Източна Европа.

Това са заключенията от прегледа на двата документа с писмени отговори, предоставени от Съединени американски щати и НАТО на съветското външно министерство предходната седмица. Съдържанието им не бе оповестено обществено нито от Вашингтон, нито от Брюксел или Москва, само че испанският в. " Ел Паис " е получил достъп до тях,

" Позицията на държавното управление на Съединените щати се показва в това, че прогрес може да се реализира единствено по тези въпроси в среда на деескалация на заплашителните дейности на Русия към Украйна, " се споделя в документа на Вашингтон. " Тези въпроси " са разоръжаването и ограниченията на доверието. В същия документ се показва терзание от съветските дейности, които основават напрежение сред Русия и Запада от края на предходната година: скупчването на сред 100 и 130 хиляди по западни оценки (неспоменати в текста) войски край Украйна в нарушаване на Будапещенккия меморандум от 1994 година

Русия към този момент заяви, че документите не покриват двете ѝ съществени претенции: НАТО да изтегли силите и техниката си от Източна Европа и Украйна да не бъде одобрявана в Алианса. Вчера за пръв път тематиката разяснява и президентът Владимир Путин.

Едновременно с това, означават Съединени американски щати, " ние (САЩ и НАТО - бел. ред.) продължаваме да се придържаме от в допълнение непрекъснато разполагане на значими бойни сили, както и от разполагане на нуклеарни оръжия в Източна Европа. Американските сили в Европа са една четвърт от равнището в края на Студената война. "

Има намек, че последното може да се промени: идващото изречение гласи, че " по-нататъшно съветско увеличение на военното наличие или по-нататъшна експанзия против Украйна ще присъдят Съединени американски щати и съдружниците ни да укрепят отбранителната си позиция. "
Затова " Съединени американски щати са подготвени да обсъдят нещата, за които не сме съгласни, и да разберем по какъв начин можем да обсъждаме терзанията от стандартните сили ".

Мерките за подсилване на доверието са на разнообразни равнища - Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ), Диалог за стратегическа непоклатимост сред Съединени американски щати и Русия и Съвета НАТО-Русия. Става дума за военна бистрота, механизъм за известяван за учения и понижаване на риска, обвързван с нуклеарните оръжия, или риска от произшествия при маневри по вода и въздух.

Копие на документите, доказано за разнообразни издания от съветски и западни представители, е налично

Без ракети " Томахоук " в Източна Европа - какво още оферират Съединени американски щати

Руските управляващи изискваха писмени отговори на предлагането за сключване на контракт за сигурност в изискванията на разширение на НАТО на изток. Хипотетичен план на документа, направен в Москва, даже бе оповестена, в прорез с практиката при сходни договаряния, изискващи известна (поне формална) конфиденциалност.

Отговорите на Съединени американски щати и НАТО, наподобява, са координирани, само че в тях има известни разлики, написа " Ел Паис ". Основното е, че Вашингтон е подготвен да разиска концепцията за " сплотеност в сигурността ", която Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ) утвърди на срещата си на върха в Астана (Казахстан) през 2010 година, само че е заложена и в харта, призната в Истанбул през 1999 година

В позицията на Съединени американски щати обаче този принцип не може да се употребява (както мисли Москва) като мотив Украйна да не бъде допускана до НАТО, тъй като и двете страни са удостоверили правото на всяка страна сама да избира или трансформира споразуменията си в областта на сигурността, контракти и съюзи.

Въпросната сплотеност съгласно инстанбулския текст значи, че " съдействието е от изгода на всички участващи страни, а несигурността в или на една участваща страна може да се отрази на всички ". Затова " страните няма да укрепват сигурността си за сметка на други страни ". Точният смисъл на понятието, включено в хартата от Истанбул на Организацията за сигурност и съдействие в Европа (включваща множеството европейски и централноазиатски страни, само че и Русия, Съединени американски щати и Канада).

Вашингтон показва и незадоволство, че в оповестения проектодоговор " Русия насочва претенции, подкопаващи правилата, на които се е посветила в предходни документи ", и упорства бъдещият разговор да се базира на фундаменталните съглашения за европейската сигурност, в които са заложени правилата на териториалната целокупност и суверенитет и правото на всяка страна да избира съглашения и съюзите си в сигурността.

От американска позиция позициите за бъдещо участие на Украйна и Грузия - което не трябва да се изключва - би трябвало да се обсъдят в границите на Съвета НАТО-Русия.

Сред " ограниченията за бистрота и взаимност " Съединени американски щати оферират дружно с Русия да се " въздържат от разполагане на нападателни наземни ракетни системи и непрекъснати бойни сили на територията на Украйна ". В тази обстановка обаче Вашингтон желае да си резервира правото на съвещания с Киев.

Вашингтон показва склонността си да бъдат стартирани двустранни договаряния за ракетите, които да доведат най-после до нови контракти за разоръжаване. По време на президента Доналд Тръмп Русия и Съединени американски щати се изтеглиха от основен контракт за нуклеарни ракети с дребен и междинен обхват. Едновременно с това обръща внимание, че Русия е нарушила съществуващия Договор за разполагане на ракети посредством SSC-8 (това е натовското означение на съветските 9M729) други системи.

" Механизъм за бистрота ", с който да се удостоверява неналичието на крилати ракети " Томахоук ", способни да доближат съветската територия, в обекти в Полша и Румъния (където работи системата за противоракетна защита Aegis Ashore, с която може да се изстрелват такива ракети). Темата ще бъде разисквана с Варшава и Букурещ.

Москва към този момент е отправяла сходно предложение за ограничение на ракетите с дребен и отдалечен обхват и е изразявала безпокойството си, че би могло да има ракети " Томахоук " в Румъния и Полша. Американското предложение върви с изискване: " в случай че Русия предложи реципрочни ограничения за бистрота в две бази с наземни ракети в Русия, които ние изберем. "

Потвърждава се задължението към продължение на контракта " Нов СТАРТ ", който е в действие до 2026 година, с увеличение на обсега му с ново въоръжение и нуклеарни бойни глави. Това е единственият останал руско-американски контракт за надзор над нуклеарните оръжия, и бе продължен от президентите Джо Байдън и Владимир Путин предходната година.

Друго предложение е начало на полемики за това по какъв начин бъдещите разисквания могат да " включват всички нуклеарни оръжия на Съединени американски щати и Русия ". Документът издава и безпокойството на Вашингтон и съдружниците от напъните на Русия да диверсифицира и разшири нуклеарния си боеприпас, да създаде нови междуконтинентални ракети и да разположи нестратегически ракети покрай границите на НАТО.

Сред изразените от Алианса оферти, оттатък американските, са:

- серия от ограничения за европейската сигурност, измежду тях евакуиране на силите на Русия от Украйна, Грузия и Молдова (Приднестровието), " където те са ситуирани без разрешението на страната - хазаин " ;

- възобновяване на осъществяването на Договора за стандартните въоръжени сили в Европа;

- възпиране от тествания на противоспътникови и хиперзвукови оръжия;
възобновянане на работата на представителствата в Брюксел и Москва (затворени реципрочно предходната година) и продължение на потреблението на съществуващите военни канали за комуникацията;

- серия тематични срещи НАТО-Русия за разискване на проблемите, сигурността в Европа и в и към Украйна;

- потребление на съществуващите военни канали за ясна връзка в името на прозрачността; работа по съветското предложение за цивилна гореща линия за контакт в изключителни обстановки.

Подчертава се и че над 30 година НАТО работи за създаване на партньорство с Русия още от Срещата на върха в Лондон в края на Студената война, когато протяга ръка към Москва, по-късно, когато построява " Партньорство за мир " и основава Съвета НАТО-Русия.

" На никой различен сътрудник не са предлагани сравними връзки или сходна институционална рамка. И все пак Русия съобщи доверието в сърцето на съдействието ни и оспори главните правила на световната и евроатлантическата архитектура на сигурност, " акцентират от НАТО.

И тук даването на заден ход в скупчването на военни " в и към Украйна " се слага като изискване за " значителен прогрес " сред Алианса и Русия.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР