Съединените американски щати и Китай са на върха на пазара

...
Съединените американски щати и Китай са на върха на пазара
Коментари Харесай

САЩ и Китай доминират пазара на оръжия през 2019 г.

Съединените американски щати и Китай са на върха на пазара на оръжия през 2019 година, гласи отчет на Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI), представен от Deutsche Welle. Петте най-големи производители през предходната година са американски: Lockheed Martin, Boeing, Northrop Grumman, Raytheon и General Dynamics регистрират общо $166 милиарда (€137 млрд.) продажби. Общо, 12 американски компании се подреждат измежду 25-те най-големи в бранша. Те дават отговор за 61% от общите доходи, сочи още отчетът.

Китай се подрежда на втора позиция с 16% от общите доходи. Четири компании от Поднебесната империя влизат в топ 25, а три - в топ 10. Продажбите на оръжия от четирите най-големи компании нарастват с 4,8% през 2019 година Списъкът включва Corporation of China (6-а позиция); China Electronics Technology Group Corporation (8-ма позиция); China North Industries Group Corporation (9-та позиция); и China South Industries Group Corporation (24-та позиция).

Компаниите в Китай дължат растежа си на модернизацията на китайската войска, споделят от института. Организацията показва, че може да има и други китайски компании, които са задоволително огромни, с цел да влязат в топ 25, само че за тях няма задоволително " сравними и точни данни ".

За първи път производител на оръжие от Близкия изток влиза в топ 25. EDGE от Обединените арабски емирства се подрежда на 22-ра позиция, отговаряйки за 1,3% от продажбите на 25-те колоса. Институтът показва, че това отразява високото търсене на оръжия в района и решението за понижаване на зависимостта от задгранични компании.

За първи път в топ 25 влиза и френската Dassault Aviation Group, която записва растеж на продажбите от цели 105%. Това се дължи на покачването на износа на изтребителя Rafale.

Общите продажби на 25-те компании доближава $361 милиарда през 2019 година, растеж от 8,5% през 2018 г.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР