Съдят Марая Кери за нарушаване на авторските права за песента

...
Съдят Марая Кери за нарушаване на авторските права за песента
Коментари Харесай

Съдят Марая Кери за нарушаване на авторските права за песента “All I Want for Christmas Is You”

Съдят Марая Кери за нарушение на авторските права за песента " All I Want for Christmas Is You ". Тя е изправена пред втори правосъден иск.

Съдебният иск е подаден против американската певица и Уолтър Афанасиеф, съавтор на нейни песни.

В иск, импортиран в съд в южния американски щат Луизиана, Анди Стоун, който написа песни, твърди, че е съавтор на All I Want For Christmas Is You и че в никакъв случай не е давал позволение за потреблението на шлагера. Стоун желае обезщетение, откакто той подаде молба за отменяне на личния си иск за 2022 година, съобщаваThe Guardian.



Стоп кадър Ютюб: Марая Кери " All I Want For Christmas Is You "

Стоун издава сходна любовна ария със същото име през 1989 година с групата си Vince Vance & the Valiants, която доближава до № 52 в класацията за кънтри сингли на Съединени американски щати през 1994 година, откакто получава необятно разпространяване по радиото по време на Коледа 1993 година Песента на Кери е записана и издадена през 1994 година

В желае на Стоун се твърди, че: " Освен това комбинацията от характерната градация на акомпанимента в мелодията, съчетана с дословната част, която прави песента привлекателна, е повече от 50% клонинг на истинското произведение на Стоун, както във връзка с избора на текст, по този начин и във връзка с израза на акомпанимента. "

Анди Стоун е представлявана от Джерард П. Фокс - юрист, който е представлявал двама създатели на песни в сходно дело за нарушение на авторските права против Тейлър Суифт и нейната ария Shake It Off, което докара до неразкрито съглашение през 2022 година

В 2021 година Кери съобщи: " Започнах да я пиша на дребен синтезатор DX7 или Casio, която се намираше в тази дребна стая в къщата, в която живеех по това време в щата Ню Йорк преди години. Просто записвах всичко, за което си мислех. Всички неща, които ми напомняха за Коледа, които ме караха да се усещам празнично,исках да почувстват и други хора. "

УолтърАфанасиев оспорва това изказване в изявление през 2022 година " Да се твърди, че тя е написала доста комплицирана ария с акордови структури с пръст върху клавиатура Casio, когато е била малко момиче, това е някаква приказка ", споделя той, макар че Кери не е твърдяла, че е написала цялата музика на песента преди съдействието им.

В правосъдния иск на Стоун се загатват хипотетичните несъответствия в историята, като се твърди, че: " Кери, без да е получила лиценз, е показала тези творби със своята невероятна история за произхода им, като че ли те са нейни лични. Нейното надменност не познава граници, даже съавторът ѝ не има вяра на историята, която тя е разказала. Това е просто случай на подлежащо на обжалване нарушаване. "

Текстът на песента на Стоун, изпълнена от Лиса Бърджис Стюарт, включва: " Ти си моята сбъдната фантазия / Дядо Коледа не може да ми донесе това, от което се нуждая / тъй като всичко, което желая за Коледа, си ти. "

Песента на Кери включва сходен текст: " Не ми пука за подаръците / под коледната елха [...] Дядо Коледа няма да ме направи благополучен / с играчка на Коледа [...] Сбъдни желанието ми / Всичко, което желая за Коледа, си ти. "

Стоун завежда първия си иск против Кери, Афанасиев и Sony Music Entertainment през юни 2022 година, само че през ноември същата година подава молба за преустановяване на делото.

All I Want for Christmas Is You на Кери евентуално се е трансформирала в определящапесен на актуалната световна Коледа. През 1994 година тя доближава до №2 в Обединеното кралство, след което, след появяването на изтеглянето и стрийминга, се завръща в класациите през 2007 година и от този момент се появява всяка година, като най-после доближава до № 1 през 2020 година и още веднъж през 2022 година

След първото си слагане под номер 1 през 2019 година песента неведнъж оглавява и класацията на Съединени американски щати, а през празничния сезон 2022-23 година прекарва 12 седмици под номер 1 с помощта на повсеместната си известност в стрийминг услугите и по радиото.

В очакване на следващата година на триумф Кери възкреси песента с нов видеоклип, оповестен в обществените мрежи на 1 ноември, в който изобразява по какъв начин прогонва Хелоуин и вкарва Коледа.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР