Съдията от Русия Кирил Геворгян не беше преизбран в Международния

...
Съдията от Русия Кирил Геворгян не беше преизбран в Международния
Коментари Харесай

За първи път съдия от Русия няма да участва в Международния съд на ООН

Съдията от Русия Кирил Геворгян не беше избран отново в Международния съд на Организацията на обединените народи (ООН). Така това е първият състав на този съд, в който от началото на работата му през 1946 година не попада представител на Съюз на съветските социалистически републики или Русия, заяви Радио Свобода.

Геворкян е член на съда от 2015 година, а от 2021 година е негов заместник-председател. Сега неговото място като арбитър от Източна Европа ще заеме Богдан Ауреску от Румъния .

Освен Ауреску, нови съдии в Международния съд на Организация на обединените нации станаха Сара Хъл Кливланд от Съединени американски щати , Хуан Мануел Гомес Робледо Вердуско от Мексико и Дире Тлади от Южна Африка .

Международният съд на Организация на обединените нации се състои от 15 съдии, определени за деветгодишен мандат, като на всеки три години се избират петима членове. За да бъдат определени, членовете на съда би трябвало да получат безусловно болшинство от гласовете в Общото заседание на Организация на обединените нации (97 гласа) и Съвета за сигурност (8 гласа).

Коментирайки резултатите от избора на съдии, украинският президент Володимир Зеленски , написа в обществената мрежа X:

" Организация на обединените нации стартира да се почиства от зловредното въздействие на Русия. За първи път в историята на Организация на обединените нации нейните страни членки лишиха Русия от правото да правораздава от тяхно име в Международния съд на Организация на обединените нации. Светът вижда кой унищожава интернационалното право, а не го пази ".

След началото на пълномащабната инвазия на съветските войски Украйна подаде иск против Русия в Международния съд на Организация на обединените нации. Киев упреква Москва в погрешно пояснение на интернационалната спогодба за геноцида. Според позицията на Киев Русия е употребила изказването за хипотетично " избавяне на рускоезичното население от геноцид " като съображение за нахлуването в Украйна.

Към желае се причислиха още 32 страни. Съдът стартира да преглежда делото през септември 2023 година Самият съд изиска от Русия да спре войната в Украйна.

Международният съд е главният правосъден орган на Организация на обединените нации. Той се намира в Хага (Нидерландия) и позволява правни разногласия сред страни в сходство с интернационалното право. Русия като цяло признава неговата пълномощия, само че я оспорва в обособени случаи.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР