Съдия от американския щат Колорадо в петък позволи на бившия

...
Съдия от американския щат Колорадо в петък позволи на бившия
Коментари Харесай

Съд позволи на Тръмп да участва в изборите в Колорадо

Съдия от американския щат Колорадо в петък разреши на някогашния президент Доналд Тръмп да остане в бюлетината на изборите в щатапрез идната година,  съобщава " Ройтерс ". В същото време, той постанови, че любимецът на републиканците е взел участие в протест - нападението на Капитолия на Съединени американски щати на 6 януари 2021 година от негови поддръжници.

Решението на арбитър Сара Уолъс, което съвсем несъмнено ще бъде обжалвано, отхвърля предлагането на група гласоподаватели от Колорадо да дисквалифицират Тръмп според рядко употребена корекция в конституцията на Съединени американски щати, която не разрешава на длъжностни лица, взели участие в " протести ", да заемат федерални длъжности.

Съдията откри, че като президент Тръмп не е " чиновник на Съединените щати ", който може да бъде дисквалифициран според поправката.
 Адвокати упорстват за дисквалифициране на Тръмп от президентските избори в Колорадо
Адвокати упорстват за дисквалифициране на Тръмп от президентските избори в Колорадо

Заради ролята му в щурма на Капитолия 6 януари 2021 година.

Решението е победа за Тръмп, който се бори с редица провокации, за кандидатурата му.

Делото в Колорадо, което беше заведено от група гласоподаватели, подкрепени от организацията за наблюдаване Граждани за отговорност и нравственос във Вашингтон, беше първото, което отиде на съд и беше обсъждано като тест за по-широките старания за дисквалификация. Групата ще апелира решението.

" Решението на съда удостоверява изказванието на нашите клиенти в това дело: че Доналд Тръмп е взел участие в протест въз основа на ролята си на 6 януари ", сподели Букбайндър в изказване.

Адвокатите на гласоподавателите твърдяха, че Тръмп е взел участие в протест, като е разпространявал подправени изказвания за необятно публикувана машинация на гласоподавателите след провалянето си на президентските избори през 2020 година, призовавайки поддръжници на протест във Вашингтон и по-късно ги приканва да маршируват до Капитолия на Съединени американски щати, където заседава Конгресът за засвидетелствуване на изборните резултати.

След това хиляди поддръжници на Тръмп нахлуха в Капитолия, нападнаха полицията и изпратиха депутатите да бягат , спасявайки живота си, в несполучлив опит да спрат узаконяването.

Адвокатите на Тръмп твърдяха, че някогашният президент не е имал връзка с крайнодесните екстремистки групи, които изиграха съществена роля в нападението, и че неговите забележки преди протеста са били предпазени от правото му на независимост на словото.

Решението важи единствено за първичните и парламентарни избори на Републиканската партия в Колорадо. Щатът е оценен като сигурен за демократите от безпартийни политически прогнози за общите избори.

Това е следващ удар в напъните за дисквалифициране на Тръмп. Съдилищата в Минесота и Мичиган отхвърлиха опитите той да бъде изключен от републиканското първично гласоподаване, само че не се произнесоха по отношение на допустимостта му за общите избори през ноември 2024 година

Решението на Колорадо може да бъде обжалвано пред Върховния съд на щата и вероятно пред Върховния съд на Съединени американски щати, чието консервативно болшинство 6-3 гласа включва и трима назначени от Тръмп.
 Падна възбраната на Тръмп да разяснява правосъдния развой в Ню Йорк
Падна възбраната на Тръмп да разяснява правосъдния развой в Ню Йорк

За някои изявления той даже бе санкциониран от арбитър

Припомняме, че ден по-рано възбраната, наложена на някогашния американски президент Доналд Тръмп да разяснява правосъдния личен състав в процеса му за гражданска машинация в Ню Йорк, беше анулирана от апелативен арбитър, който изрази опасения, че тя нарушава правото на независимост на словото.

Съдия Дейвид Фридман разреши на Тръмп свободно да разяснява правосъдния личен състав, до момента в който тече по-дълъг развой на обжалване. Решението се отнася и за юристите на Тръмп и други лица, забъркани в тази ситуация.

Съдията Артър и разшири заповедта, с цел да включи и неговия юристи, откакто сложиха под подозрение значимата роля на секретаря в правосъдната зала.

Тръмп бе глобяван защото не смъкна незабавно изявленията, счетени като обидни от съда.

Това е единствено едно от делата против експрезидента.

Той и двамата му най-големи сина са упрекнати в делото в Ню Йорк за надуване на цената на активите на недвижимите парцели на организацията " Тръмп ", с цел да получат по-благоприятни банкови заеми и застрахователни условия.
 Тръмп апелира по делото за бизнес измами
Тръмп апелира по делото за бизнес измами

Според прокуратурата на Ню Йорк, семейство Тръмп е извршило имотни измами за милиарди
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР