Съдия Надежда Джелепова е новият заместник-председател на Върховния административен съд.

...
Съдия Надежда Джелепова е новият заместник-председател на Върховния административен съд.
Коментари Харесай

Надежда Джелепова е новият зам.-председател на ВАС

Съдия Надежда Джелепова е новият заместник-председател на Върховния административен съд. Кандидатурата й бе утвърдена единомислещо от съдийската гилдия към Висшия правосъден съвет (ВСС), оповестиха от Висш съдебен съвет.
Съдия Джелепова беше препоръчана за поста от новия ръководител на Върховен административен съд Георги Чолаков. Кандидатурата й бе подкрепена по време на Пленума на съдиите на Върховен административен съд, който се организира на 1 февруари т.г. Тогава на скрито гласоподаване тя събра 64 от гласовете на присъствалите общо 84 съдии. От неправителствената организация " Юристи против корупцията " също поддържаха арбитър Джелепова.
Тя е с над 34 години юридически стаж, 17 години от които са във Върховния административен съд. Била е зам.-председател на Софийски областен съд и областен арбитър и ръководител на Районен съд - Елин Пелин.
Новият заместник-председател на Върховен административен съд ще управлява и Второ поделение на съда. Там се преглеждат административни каузи, свързани със Закона за устройство на територията, анулирания Закон за териториалното и селищно устройство, Закона за посевния и посадъчния материал.
В това поделение се гледат и Закон за кадастъра и имотния указател, Закон за камарите на архитектите и инженерите в капиталовото планиране, Закона за акцизите, Закон за митниците и правилникът за неговото използване, Наредба №2 за въвеждане в употреба на градежите в Република България и минималните периоди за изпълнени строителни и монтажни работи, уреди и строителни обекти.
Там се разискват и Наредба №3 за сформиране на актове и протоколи по време на строителството, Наредба №4 от 21 май 2001 година за обсега и наличието на капиталовите планове, Наредба №7 за правила и нормативи за устройство на обособените типове територии и устройствени схеми и проекти, Наредба за изискванията и реда за издаване на лицензни на консултанти за оценяване на сходството на капиталовите планове и/или практикуване на строителен контрол.
Припомняме, изборът на ръководителя на Върховен административен съд Георги Чолаков бе противоречив.
Кандидатурата на Чолаков беше издигната от Общото заседание на съдиите във Върховен административен съд. Той бе началник на второ поделение на съда и имаше поддръжката на тогавашния ръководител - Георги Колев.
Неговият избор бе избран от ръководителя на Върховен касационен съд Лозан Панов като " избор на тишината ".
Относно информация на медия, съгласно която магистрати от Върховен административен съд са били заплашвани и принуждавани да гласоподават за Чолаков, той съобщи, че персонално той не е заплашвал и принуждавал никого. Чолаков добави, че няма информация различен да го е правил.
На 11 септември 2017 Георги Чолаков бе определен от Висш съдебен съвет за ръководител на Върховния административен съд (ВАС).
На 4 октомври 2017 година президентът Румен Радев върна предлагането на Висш съдебен съвет да назначи Георги Чолаков за ръководител на Върховен административен съд.
На 19 октомври 2017 година Чолаков още веднъж бе определен за началник на Върховен административен съд след наново препитване пред правосъдните кадровици.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР