Съдия Десислава Корнезова от Административен съд София-град е отправила преюдициално

...
Съдия Десислава Корнезова от Административен съд София-град е отправила преюдициално
Коментари Харесай

Казус с детето на гей двойка в София стигна до Съда на ЕС заради отказан акт за раждане

Съдия Десислава Корнезова от Административен съд София-град е отправила преюдициално питане до Съда на Европейски Съюз, по отношение на дело от " голяма значителност за развиването на българското право и правото на Европейски Съюз ", оповестиха от пресцентъра на съда.

 Правният парадокс с бебето на гей двойка се заплита Виж още

Казусът за първи път слага за разглеждане въпроси, които до момента не са били предмет за разрешаване в правосъдната процедура. Важността на делото е незаобиколима и с оглед характерната му обществена проблематика, означават още от административния съд.

Делото е поради това, че Столична община, регион " Панчарево " е отказала да издаде акт за раждане на дете, което е родено в Испания през декември 2019 година, а в акта му за раждане са записани две майки. Те имат подписан брак във Англия - едната е българка, а другата англичанка.

Столична община, регион " Панчарево " е поискала доказателства коя от двете дами е биологичната майка на детето, не ги е получила и е отказала да издаде акт за раждане. Жалбоподателката - българката, счита, че тя не е длъжна да дава сходна информация. Според общината обаче е неприемливо вписването в акта за раждане на двама родители от женски пол като майки на детето, така акто еднополовите бракове у нас са неразрешени.

Съдът е приел, че е належащо да се търси баланс сред другите законни ползи, наранени в тази ситуация: от една страна, конституционната и национална еднаквост на Република България, и, въпреки това, ползите на детето и в частност правото му на персонален живот и на свободно придвижване в качеството му на жител на Европейски Съюз.

Казусът повдига правния въпрос за " признаването на две лица от еднакъв пол на качеството им на майки на дете, български жител, родено в друга страна членка на Европейски Съюз ", който е обвързван с метода на установяване на произхода на български жител.

С оглед опцията детето да получи английско поданство, по линия на другия родител, което обаче не би му придало качество на европейски жител, българският съд желае от Съда на Европейски Съюз да обясни още дали правните последствия от Брекзит следва също по този начин да бъдат взети поради при преценката на висшия интерес на детето.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР