Съдебни преследвания на хора, които помагат на мигранти, тормоз над

...
Съдебни преследвания на хора, които помагат на мигранти, тормоз над
Коментари Харесай

Амнести интернешънъл: В Европа солидарността се криминализира

Съдебни преследвания на хора, които оказват помощ на мигранти, тормоз над сдружения, корист в нормативни актове за битка с тероризма: Европа е цитадела, в която солидарността се криминализира, съобщи правозащитната организация "Амнести интернешънъл " в отчет, в който се загатват проблеми в минимум осем страни, съобщи Франс прес.

Докладът се опира на данни от изследвания сред 2017 и 2019 година В него се подлага на критика "неправилното потребление на законите против каналджиите и на ограниченията за битка с тероризма " за заплашване на хора, които оказват помощ на бежанци и мигранти.

"Проявите на човещина и взаимност не би трябвало в никакъв случай да бъдат считани за опасност за публичния ред и националната сигурност, това би трябвало да е нещо подразбиращо се ", съобщи заместник-председателят на френския отдел на "Амнести интернешънъл " Франсис Перен.

Организацията преглежда ситуацията в Гърция, Малта, Италия, Испания, Хърватия, Франция, Англия и Швейцария и декларира, че във всяка от тях се следят непозволени правосъдни преследвания.

Споменават се заплашване, тормоз и правосъдни преследвания на неправителствени организации в Хърватия, които подлагат на критика експулсиранията на противозаконни мигранти, правосъдният развой на френски планински лидер, който дал топли облекла на мигранти, конфискациите на кораби за морски спасявания в Италия, както и трите месеца затвор в Гърция на Сара Мардини, сирийска бежанка, която е избавила мигранти в Средиземно море и е обвинена в принадлежност към мрежа за подкрепяне на противозаконни имигранти.

В отчета се показва, че европейската инструкция за битка с каналджиите би следвало да се промени и да се ползва единствено против хора, които извличат парична полза от активността си, а не против прояви на безплатна взаимност към мигранти. В момента директивата санкционира всички лица, които "помагат за нелегално влизане " на национална територия.

"Амнести интернешънъл " подлага на критика и позоваването на тероризма в такива обстановки, да вземем за пример в Малта, където трима юноши са на съд за оказване на опозиция на капитан на транспортен съд, който желал да ги върне в Либия. Във Англия пък на 15 деятели са повдигнати обвинявания за обвързвана с тероризъм активност, тъй като са изрязали ограждение на летище в Лондон, с цел да се опълчват за заминаването на аероплан, с който се репатрирали десетки мигранти. Споменават се и граничните инспекции, които Франция прави по границата си с Италия с оправданието, че съществува риск от терористична опасност.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР