Съдебната сага около малката водноелектрическа централа Роса до село Мала

...
Съдебната сага около малката водноелектрическа централа Роса до село Мала
Коментари Харесай

ВАС решава съдебната сага за водноелектрическата централа Роса

Съдебната сага към дребната водноелектрическа централа " Роса " до село Мала Църква, Самоковско, продължава. Върховният административен съд даде ход на делото по жалбата на инж. Любчо Луков. Той твърди, че оборудването, което се намира на брега на река Леви Искър, е рисково за питейната вода на софиянци. Проверки на институциите - Община Самоков, Районната дирекция народен строителен надзор, Басейнова дирекция, Районната ревизия по околна среда, Агенцията по кадастър и Горското стопанство обаче установяваха, че централата е построена по всички законови правила.

София Мала Църква, Самоков

На днешното първо съвещание на Върховният административен съд, жалбоподателят инж. Любчо Луков изиска делото да бъде отсрочено, само че молбата му не бе задоволена. Почти петилетка, той води каузи поради решение на РИОСВ-София от 2008-ма година, с което е позволено построяването на водноелектрическата централа " Роса " на брега на Леви Искър.
Инж. Любчо Луков, съдружие " И софиянци са хора ": " Тази вода, канцерогенна, се употребява от 3 милиона души. 2 милиона е непрекъснатото население на София, и 1 милион приходящи. Консумира се и от хората в 100 посолства. Това са над 30-40 хиляди чужденци и съставлява проблем в трансграничен подтекст. "
Причина за това по думите на Луков, е гниенето на органична маса, в баражното езеро на ВЕЦ-а, който се намира сред две водохващания за питейна вода и по тази причина се е обърнал към съда. Заради сериозността на изказванието отидохме на място и потърсихме сегашния притежател на централата - Димитър Лобутов. Той ни позволи да снимаме оборудването. Но отхвърли да застане пред камерата, тъй като водените каузи са против решения на институции, а не съответно против него и компанията му. Освен това притежателят твърди, че централата дава отговор на всички нормативни условия и че са спазени всички праметри за рибният проход и количеството пропускана вода.

По течението на река Леви Искър има две водохващания на " Софийска вода ", от които се обезпечава част от питейната вода за София. От Дружеството концесионер на водопреносната мрежа на София – " Софийска вода ", потвърдиха, че и двете водохващания са в експоатация и обявиха, че заплаха от замърсяване няма, тъй като оборудването е отвън Първата и най-важна санитарно-охранителната зона, към питейното водовземане. Освен това водите се пречистват механично от пречиствателна станция " Мала Църква ", по-късно се прави и микробиологично обеззаразяване. А към 50 % от питейните води на София минават през няколко ВЕЦ-а, идвайки от двата язовира - " Искър " и " Бели Искър.

От РИОСВ-София, обявиха за Новините на Българска национална телевизия 2, че решението им е доказано на първа инстанция. То има 48 условия и 33 ограничения, които притежателя на ВЕЦ-а е задължен да извършва, за предотваряване на замърсяване на околната среда. На този стадий, не биха желали да разясняват, защото следва правосъдно решение. Въпреки това инж. Луков е безапелационен:
Инж. Любчо Луков, съдружие " И софиянци са хора ": " Аз доста каузи съм водил против тоя Водноелектрическа централа и ще повеждам, до момента в който го съборя. Специално за качеството на водата там. "

" Дали сте правили без значение проучване, какви тъкмо отровни субстанции се съдържат? "

Инж. Любчо Луков, съдружие " И софиянци са хора ": " Не съм правил. Но съм се интересувал и съм го чел в интернет. Това го написа във всяка книга, където става въпрос за Водноелектрическа централа. "
През 2016-а година жалбата на инж. Любчо Луков е отхвърлена с решение на софийския Административен съд. След като засегнатите страни показаха доводите си пред Върховен административен съд, решението от последна инстанция ще стане ясно в едномесечен период.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР