Съдебен иск срещу Топлофикация София заведе държавният газов доставчик Булгаргаз

...
Съдебен иск срещу Топлофикация София заведе държавният газов доставчик Булгаргаз
Коментари Харесай

Булгаргаз съди столичното парно заради газов дълг

Съдебен иск против " Топлофикация София " заведе държавният газов снабдител " Булгаргаз " поради насъбран близо 120 млн. лева дълг от неплащани от година сметки за природен газ. Претенцията на " Булгаргаз " е за 35 млн. лева, откакто неведнъж общинското сдружение е било предупреждавано да си оправи сметките. Столичното парно въпреки всичко има опция да реши разногласието, в случай че заплати до края на август претендираната сума, а пред септември – още 65 млн. лева, заяви изпълнителният шеф на " Булгаргаз " Николай Павлов пред БНР в понеделник.

По думите му, ограниченията се вземат, тъй като в случай че до края на август желаните 35 млн. лева не бъдат платени от столичното сдружение, " Булгаргаз " ще срещне проблеми с заплащането на личните отговорности към " Газпром " за газовите доставки и преносните такси за суровината.

Съдебния иск против " Топлофикация София " идва повече от година, откакто предишния юли газовият снабдител разгласи, че дава общинското сдружение на частен арбитър реализатор поради дълг от над 100 млн. лева До крайната мярка обаче не се стигна, откакто притежателят на " Булгаргаз " – " Българският енергиен холдинг " (БЕХ), изкупи газовия дълг за близо 100 млн. лева от топлофикацията. " Булгаргаз " си получи парите, а БЕХ е сключил чак пред април 2019 година съглашение за изплащането на дълга в идващите седем години при рента от 4.66 %. На общинското сдружение е даден гратисен интервал до септември 2019 година, само че към този момент му е начислена рента от 580 хиляди лева, излиза наяве от финансовия доклад на БЕХ за шестмесемчието на 2019 година

Не е ясно какво ще предприеме общинското парно този път и от кое място ще откри пари за споразумяване на правосъдния към този момент спор с " Булгаргаз ", в случай, че към началото на 2018 година имаше насъбрани задължения за над 835 млн. лева

От думите на Николай Павлов излиза наяве, че на процедура от изкупуването на дълга на топлофикацията от БЕХ до момента тя не е плащала нищо за доставения ѝ природен газ.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР