Съдбата на младите български опълченци е достойна за филм, но

...
Съдбата на младите български опълченци е достойна за филм, но
Коментари Харесай

Историята на ранения герой, който се издига до министър-председател: Кой е опълченецът Димитър Петков?

Съдбата на младите български опълченци е почтена за филм, само че не е толкоз известна през днешния ден. Димитър Петков е на 17 години, когато рискува живота си при Шипка и се издига до министър-председател на България.

На третия ден от Боевете при Шипка, в последните български борби от опълчението, на 11.08.1877 година ученикът Димитър Петков потвърждава, че за българската смелост няма възраст.

Всичко за празненствата в страната проследете тук

" В един доста сериозен миг другарите в предните окопи - на Димитър Петков - са останали без патрони. Той е бил доброволец, потегля да донесе патрони, другарят му е погубен. Но той съумява - даже тежко ранен в едната ръка - да докара магарето и да избави позицията на своите приятели. Това е огромното му мъжество, въпреки всичко е 17-годишен ", споделя откривателят Стоян Тачев.

Горе на върха в края на XIX век медицината не е на същото равнище като днешната. Нараняването, което Димитър Петков понася, може да се окаже смъртоносно - губи лявата си ръка.

" С оглед на много примитивното положение на военната медицина по това време, той е имал в действителност огромен шанс. Бързо е ампутирана част от ръката. Това го избавя в действителност, тъй като в Руско-турската война 1877-1878 година огромна част от жертвите са умирали от доста по-прости пострадвания ", споделя още Тачев.

Димитър Петков е измежду героите на Шипка, чийто живот е белязан от войната.

" Нищо, че е бил с ампутирана част от едната ръка, той се е обучавал за офицер, само че се случва скандал с негов съквартирант, който е бил съветски офицер и доста е обичал да пие. Една вечер Димитър Петков не устоя и го бута по стълбите. Това поставя завършек на военната му кариера. Той стартира да се прехранва като вестникар “, изяснява Стоян Тачев.

В зората на XX век Димитър Петков се издига в политическия живот на България, става кмет на София, прави първите модерни градоустройствени решения, влиза в държавното управление на Стамболов.

След покушението му Петков продължава да работи за родината, става и министър-председател.

Една от историческите заслуги на Димитър Петков е книга, която издава през 1892 година Тя разкрива активността на Окупационния фонд в България, секрети писма и документи на съветски дипломати, които пробват да упражняват въздействие върху вътрешната политика на България.

Дори се приказва за основаване на " Руско-Дунавска област ". Оригиналът от края на XIX век и актуален превод на книгата от 90-те години на ХХ век се съхраняват в Националната библиотека " Кирил и Методий ".

Бурният живот на Димитър Петков завършва с показно ликвидиране в центъра на София, разстрелян от уволнен банков служител.

Така един от строителите на модерна България, родител на земеделеца Никола Петков, губи живота си и се трансформира в образец за смелост за бъдещите генерации.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР