Съдът в Залцбург постанови присъда по-рано през тази година на

...
Съдът в Залцбург постанови присъда по-рано през тази година на
Коментари Харесай

Губи ли Русия и малкото си съюзници в Европа?

Съдът в Залцбург постанови присъда по-рано през тази година на пенсионирания полковник, изнасял в продължение на 25 години секретна военна информация в интерес на Главното разследващо ръководство на Русия (ГРУ). Случаят се трансформира нещо доста смущаващо за канцлера Себастиан Курц, тъй като Австрия е един от най-близките съдружници на Русия в Европейския съюз, стремейки се да бъде мост сред Изтока и Запада. Въпреки че продължителността на присъдата е единствено 3 години и обвиненият е освободен, тъй като към този момент е излежал половината по време на предварителния си арест, австрийската страна показва подготвеност за решителни дейности против съветската експанзия. За ръководещите в Австрия въпросът е изключително внимателен, защото разкрива същинското отношение на Руската федерация към демократичните държавни управления, даже когато става въпрос за съдружник. Събитията идват като че ли прекомерно скоро след скандалните с хакването на компютърните системи на партията на канцлера Себастиан Курц и тази на Министерството на външните работи на Австрия.

Говорейки за близки до Русия страни, тук е мястото да споменем и избухналия през ноември 2019 година скандал в Сърбия — най-близкия съдружник на Федерацията на Балканите. В YouTube беше оповестено видео, на което съветският заместник-военен аташе Георги Клебан предава пари на сръбски сътрудник. След изказване на президента Вучич стана ясно, че записът е сниман още през декември 2018 година (вероятно от сръбската Агенция за разузнаване и сигурност), което е показателно за първичното отвращение на сръбската страна казусът да придобие гласност. Очевидно дейните дейности на съветските спецслужби на сръбска територия са покачили равнището на непоносимост в ръководещите до последна степен, вследствие на което е плануван и сбъднат следен теч на информация, като линкът в YouTube е изпратен до разнообразни медии. Също по този начин, съгласно изявленията Клебан отпътувал от Сърбия още през май или юни 2019 година, доста преди да изтече срокът на мандата му в Белград. Това най-вероятно се случва след авансово сбъднат диалог сред сръбските и съветските управляващи. По този метод декларираната от Сърбия позиция е безапелационна - повече няма да се помиряваме с обстоятелството, че територията ни се употребява като плацдарм за подготовка на съветски спецоперации.

Освен Австрия и Сърбия, която евентуално съветските служби в никакъв случай не са предполагали, че ще прибавят в листата с отпратилите техни чиновници, още две страни, които се намират в областта на въздействие на Русия, започнаха решителни стъпки против нападателните дейности на разузнаването на Кремъл. Това са България и Словакия. В края на януари 2020 година с нота на Министерството на външните работи в София двама съветски дипломати бяха оповестени „ личност нон грата “. Същата орис имаше и още един формален представител, изпъден от София в края на октомври 2019 година Според изнесените от прокуратурата данни, съветските дипломати са работили като шпиони в България – незаконна активност, а също по този начин и несъвместима със статута им на дипломатически представители. В края на 2018 година министър-председателят на Словакия Петер Пелегрини разгласи, че от страната е изпъден съветски посланик, откакто е разгласен за „ личност нон грата “. Същият е взел участие в разследващи дейности, ориентирани против ползите на Словакия и НАТО.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР