Съдът в Кюстендил остави без движение искова молба срещу 84

...
Съдът в Кюстендил остави без движение искова молба срещу 84
Коментари Харесай

Съдът в Кюстендил остави без движение искова молба срещу 84 миньори, излeзли на протест

Съдът в Кюстендил остави без придвижване искова молба против 84 миньори от мините в Бобов дол, излeзли на митинг на 11 и 12 май 2017 година, поради забавени заплати.

На невижданото дело не се яви и представител на ищеца - "Въгледобив Бобов дол ". Повече от половин час продължи влизането на упрекнатите служащи в правосъдната зала, а самото съвещание завърши за по-малко от минута.
Работодателят - мината в Бобов дол - в седемдневен период би трябвало да в профил нередовностите по желае, след което съдът ще насрочи ново правосъдно съвещание, постанови съдията по делото Евгения Стамова.

"Нередностите се показват в непредставени доказателства към исковата молба. Това е указал и Апелативния съд ", сподели пред Българска телеграфна агенция юристът на изправените на съд служащи Ивона Павлова. Ако не се отстранят нередовностите, делото би трябвало да се приключи, уточни още Павлова.

Общо 84 миньори, част от които някогашни, са обвинени по гражданското дело, заведено от мината в Бобов дол.

"Твърденията, че миньорите са стачкували не е потвърдено. Всички са били на работните си места и са отказали да работят поради неизплащане на работна заплата, като са провели диалози с началниците. Това е била повода те да не изпълнят трудовите си отговорности. Работниците са дали пояснения пред работодателя за нарушение на трудовата дисциплинираност, само че в същото време той е предявил рекламация за оповестяване на противозаконна стачка, уточни още отбраната на упрекнатите подземни служащи.
В последващо съвещание, в случай че такова бъде планувано, съдът би трябвало да се произнесе дали стачката е била законна, дали е отговаряла на трудовото законодателство и на настоящия тогава групов трудов контракт.

Според миньори, участниците в митинга тогава били посочени по лист от шефа на "Въгледобив Бобов дол ". Миньори описаха, че на база спонтанния си митинг, някои от тях даже били освободени от работа, за наказване. Други били в болничен по време на митинга, само че са призовани в съда.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР