Съдът в Харманли върна за доразследване на прокуратурата в Пловдив

...
Съдът в Харманли върна за доразследване на прокуратурата в Пловдив
Коментари Харесай

Съдът върна за доразследването делото за наводнението в с. Бисер от преди повече от пет години

Съдът в Харманли върна за доразследване на прокуратурата в Пловдив делото против някогашния регионален шеф на Хасково Ирена Узунова (ГЕРБ) за наводнението в село Бисер, заяви dariknews.bg.

Узунова е упрекната за това, че от 18 октомври 2011 година до 6 февруари 2012 година в Хасково като регионален шеф не е изпълнила служебните си отговорности и по този начин по несъобразителност е станала виновна за скъсването на стената на язовир " Иваново " и гибелта на осем души.

При наводнението бяха породени вреди за над 1.4 млн. лева, твърди още прокуратурата.

Според обвинителния акт тя не е взела незабавни ограничения за рехабилитация на оборудването и не е създала евакуационен проект при положение на повреда. Въпреки че още на 10 ноември 2011 година е била предизвестена с отчет от " Гражданска отбрана ", че язовирът е рисков.

На 6 февруари 2012 година село Бисер бе залято от 3-метрова приливна вълна от близкия язовир " Иваново ". Десет души починаха в наводнението, 56 къщи в селото бяха разрушени, други бяха съществено развалени, а стотици хора останаха без заслон. След това на държавното обвиняване му трябваха няколко години, с цел да откри на кого е подсъдно делото поради въпросителни към собствеността на язовир " Иваново ". Установи се, че стената се е пропукала и това е довело до приливната вълна.

В началото на тази година стана известно, че районната прокуратура в Харманли се отхвърли от следствието на нещастието, поради изчезнали разпити на трима очевидци, които не могат да бъдат открити. Месец по-късно се разбра, че към този момент има обвинен по следствието - някогашния регионален шеф на Хасково. Обвинението беше импортирано в съда през юли.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР