Съдът установи, че разследването, проведено от руските власти, не е

...
Съдът установи, че разследването, проведено от руските власти, не е
Коментари Харесай

Русия нарушава правата на руския опозиционер Алексей Навални, постанови ЕСПЧ

Съдът откри, че " следствието, извършено от съветските управляващи, не е било отворено за инспекция и не е отчело правото на жертвата да взе участие в следствието ", се споделя в известие за пресата от Съда.

 

Руското следствие " не съумя да изследва изказванията за вероятен политически претекст за опита за ликвидиране, както и вероятното присъединяване на държавни сътрудници " и затова " не може да се смята за съответно ", добави Съдът.

 

Дългогодишен критик и главен политически конкурент на съветския президент Владимир Путин, Навални се почувства зле на борда на полет до Москва от Томск, Сибир, през август 2020 година Той беше настанен по неотложност в болничното заведение в Омск след спешно кацна на самолета, в който той пътуваше.

 

По-късно Навални беше евакуиран от Омск в болница в Берлин, където немски военни специалисти откриха, че е бил токсичен с химически нервнопаралитичен сътрудник от групата " Новичок " - същото вещество, употребявано при опита за ликвидиране на Сергей Скрипал, за който се счита, че е осъществен от Руските служби за сигурност във Англия през 2018 година

 

По това време Кремъл отхвърли Путин да е наредил отравянето на Навални и сподели, че няма причина да стартира наказателно следствие.

 

Навални, който в този момент е на 47 години, беше лекуван в Германия в продължение на пет месеца, преди да реши да се върне в Русия. Той беше задържан при завръщането си в Москва през януари 2021 година

 

Впоследствие Навални беше наказан на две години и половина затвор от съветски съд за хипотетично нарушение на изискванията на условното му освобождение. През март 2022 година той получи още една деветгодишна присъда по обвинявания в машинация, като против него неведнъж бяха завеждани спомагателни наказателни преследвания. В момента Навални се намира в затвор с оптималната степен сигурност. Членове на екипа му споделят, че той е унизен в пандиза и му отхвърлят храна и достъп до медицински грижи.

 

Базиран в Страсбург, Европейският съд по правата на индивида е орган на Съвета на Европа, правозащитна организация от 46 страни, в която Русия към този момент не е член. Решенията на Европейски съд по правата на човека са правно обвързващи единствено за страните членки.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР