Съдът отмени спорното решение на Централната избирателна комисия, с което

...
Съдът отмени спорното решение на Централната избирателна комисия, с което
Коментари Харесай

Съдът поряза мераците на ЦИК да засекрети резултатите от хартиения и машинния вот

Съдът анулира противоречивото решение на Централната изборна комисия, с което на процедура резултатите от вота на 2 април щяха да бъдат " засекретени " по метод, който да не разреши инспекция за неточности при преброяването на бюлетините. А това отваряше вратата за операции.

С гласовете на представителите на ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и двама от " ИТН " в понеделник бе решено в протоколите за изборния резултат да написа единствено общия брой на гласовете, преброени от секционните изборни комисии, само че не и " разбивка " за това какъв брой от тях са подадени с възкръсналата хартиена бюлетина и какъв брой - с избор посредством машина за гласоподаване. Разписките от машините към този момент ще се броят ръчно - с помощта на " хартиената коалиция " от ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, която промени Изборния кодекс. Преди това го правеше машината автоматизирано и разпечатваше протокол.

Заради дейностите на ЦИК представителят ѝ Цветозар Томов (номиниран от " Демократична България " ) подаде оставка като представител на изборната институция. Той разгласи дейностите на болшинството в комисията като " манна небесна за изборното шикалкавене ".

" Демократична България " и новата коалиция " Левицата " апелираха решението на ЦИК пред съда. Той на собствен ред анулира акта на изборната администрация - и съгласно тримата матистратите има нарушаване на Изборния кодекс. Законът не планува разбъркване на бюлетините - хартиени и машинни - при тяхното отчитане. Затова съдиите считат, че ЦИК си е разрешила да " дописва закона ", а това не е в пълномощията ѝ.

Решението опонира на Изборния кодекс, тъй като " не подсигурява прозрачността на изборния развой и не дава опция за действителен надзор на изборния развой, както от жителите, по този начин и от съда ", се споделя още в правосъдното решение.

Отмяната на противоречивия акт още не е дефинитивна. ЦИК може да реши да я оспорва на втора инстанция. Ако не - ще би трябвало да одобри нов тип на изборните бумаги за секционните изборни комисии и в протоколите да се записва избично и броят на преброените хартиени бюлетини, и този на " бюлетините от мащина ".

Въпреки че представителите на ГЕРБ в ЦИК гласоподаваха " за " засекретяване на изборния резултат в секциите, няколко дни по-късно от партията оповестиха, че с това решение. И желаеха анулацията му - посредством " молба " към ЦИК, тъй като тя е " самостоятелен орган " и няма по какъв начин партии да се месят в активността ѝ - по думите на Росен Желязков от партията.

Въпреки това до делото през днешния ден предложение за смяна на решението в ЦИК не е било внасяно, а говорителката на институцията Росица Матева разгласи преди ден, че " ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР