Съдът на Европейския съюз наложи на Полша глоба от един

...
Съдът на Европейския съюз наложи на Полша глоба от един
Коментари Харесай

Изнудване или санкция: ЕС глоби Полша с 1 млн. евро на ден

Съдът на Европейския съюз наложи на Полша санкция от един милион евро дневно поради несъблюдение на негово решение, съобщи cnbc.com.

Става дума за неизпълнението на постановеното в средата на юли решение на Съда за замразяването на активността на Дисциплинарната камара към полския Върховен съд.

" С решението си от през днешния ден заместник-председателят на Съда задължи Полша да заплаща... санкция от един милион евро дневно, от датата, на която Полша се е срещнала с решението ", съобщи Съдът на Европейския съюз.

Полските управляващи обявиха, че ще разхлабен Дисциплинарната камара като част от по-големи промени, само че не показаха елементи.

Ангажимент за разпускането на камарата бе стихотворец от полския министър председател националист Матеуш Моравецки, отбелязва Франс прес. Според Брюксел този орган подкопава независимостта на магистратите.

На 14 юли Съдът на Европейския съюз постанови Полша неотложно да прекрати активността на камарата, която работи като надзорен (дисциплиниращ съдиите) орган. Това решение на Съда не бе изпълнено от полската страна и затова Европейската комисия изиска от Съда на Европейски Съюз да наложи наказания.

Изпълнението на ограниченията, постановени на 14 юли, е належащо за естественото действие на европейския правов ред и за отбраната на полезностите, върху които почива Европейският съюз, един от които е правовата страна, излиза наяве от днешно изказване на основания в Люксембург Съд на Европейски Съюз.


Варшава: Това е изнудване

Полша жигосах решението на Съда на Европейски Съюз и го дефинира като като " изнудване ", съобщи ДПА.

" Европейският съд напълно подценява полската конституция и решенията на полския Конституционен арбитражен съд ", написа в " Туитър заместник-министърът на правораздаването Себастиан Калета.

На въпрос дали в този момент Полша ще стартира да заплаща по едни милион евро дневно водачът на парламентарната група на ръководещата партия " Право и правдивост " (ПиС) Ришард Терлецки пък съобщи: " Не сме плащали нищо до момента, тъй че без суматоха ".

Полша vs. Брюксел

Липсата на самостоятелност на полската правосъдна власт и подкопаването на правилото за преимущество на европейското право пред националното право бяха съществена тематика на срещата на европейските водачи предходната седмица.

Варшава от години е в спор с Брюксел по отношение на провежданите от полските управляващи правосъдни промени, отбелязва Франс прес.

Напрежението се ускори на 7 октомври, когато полският Конституционен съд постанови, че някои текстове от европейските контракти са несъвместими с полската конституция.

Последва реакция на ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която сподели пред Европейския парламент на 19 октомври, че решението на полския Конституционен съд слага под въпрос основите на Европейски Съюз и е директно предизвикателство за единството на европейския юридически ред.

За първи път съд на страна от Европейски Съюз намира европейските контракти за несъвместими с националната конституция, добави Фон дер Лайен. По нейните думи Европейска комисия ще предприеме дейности, като се базира на процедурите за нарушаване, механизма за конвенционалност и други финансови средства за отбрана на бюджета на Европейски Съюз против нарушавания на правилата на правовата страна, както и на процедурата по член 7, определяща съществено нарушаване на полезностите на Европейски Съюз.

Премиерът Моравецки съобщи на собствен ред, че върховенството на правото на Европейски Съюз не се разгръща върху конституционната система. Полската конституция е най-висшият юридически акт в Полша; тя стои над всеки различен юридически принцип, добави той. Моравецки уточни, че конституционните съдилища в други страни от Европейски Съюз, в това число Германия, Франция, Дания, Испания, Италия и Румъния, в предишното са издавали решения, сходни на решението на полския Конституционен съд.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР