Съдът каза много ясно, че за балотажа кодексът трябва да

...
Съдът каза много ясно, че за балотажа кодексът трябва да
Коментари Харесай

Надежда Йорданова: ЦИК се поддаде на политически натиск, очаквам да се съобрази с ВАС

" Съдът сподели доста ясно, че за балотажа кодексът би трябвало да се приложи и хората да могат да гласоподават с машини, чакам ЦИК да се съобрази с решението ", уточни депутатът от ПП-ДБ Надежда Йорданова.

По думите ѝ в решението Върховен административен съд споделя, че да, обезпечена опция хората да упражнят правото си на глас, макар че " някои от нас не можеха да гласоподават както желаят - с машини ".

" Върховен административен съд споделя, че изборния кодекс не планува министъра на електронното ръководство да разпореди зам.-министъра да подпише узаконяването. Не е видно в решението, само че е видно в протоколите, че зам.-министъра е подписвал удостоверението преди и изборната комисия не е показала това ", уточни още Йорданова.

Според нея обаче действителния мотив за решението се измества - справката на ДАНС. " Казвам, че ЦИК се поддаде на политически напън, членове на ЦИК са били в кабинета на ръководителя на Народно събрание ", разяснява Йорданова, като добави, че за нещо като целенасоченост няма поле след диалог в кабинета на ръководителя на Народно събрание. " ЦИК очевидно по-късно е излязла от рамките на изборния кодекс ", добави тя.

Според Йорданова справката на ДАНС е извънредно непрофесионална, и " в случай че ДАНС има подозрения, има законови процедури, които може да задейства ".

" Това интензивно мероприятие даде старт на процеси, където част от политическите сили, които са срещу машините, се възползваха ", съобщи още Йорданова и напомни, че дадени политици оронват доверието във вота с машина от преди.

За оронването на доверието в този метод на гласоподаване.

" Дори тези, които се възползваха от ДАНС, видяха, че това не докара до нищо положително ", разяснява още Йорданова, като съгласно нея по този начин у хората са се породили подозрения към вота. " ЦИК не е равно на Министерски съвет, в България обаче към момента имаме политически органи, които могат да бъдат повлияни ", добави тя.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР