Съд в Аржентина осъди 19 бивши военни офицери на дълги

...
Съд в Аржентина осъди 19 бивши военни офицери на дълги
Коментари Харесай

Аржентина осъди 19 бивши офицери за престъпления срещу човечеството

Съд в Аржентина осъди 19 някогашни военни офицери на дълги присъди затвор за закононарушения против човечеството . Престъпленията са осъществени по време на военните диктатури в страната в интервала 1976-83 година, оповестява БиБиСи.

Престъпленията включват насилствени изгубвания, убийства, изтезания и отвличания на деца.

Сред наказаните беше военачалник Сантяго Риверос, осъждан преди този момент за други нарушавания на правата на индивида. Той получи доживотна присъда, откакто беше приет за отговорен в над 100 закононарушения.

Присъдите бяха произнесени от федералния съд в столицата Буенос Айрес . Той постанови, че са осъществени закононарушения против към 350 жертви.

Сред тях бяха шестима служащи от автомобилния цех във фабриката на Mercedes Benz, които бяха отвлечени от десни ескадрони на гибелта поради благосклонности към синдикатите. След това са били измъчвани в прословутия център за задържане Кампо де Майо, ръководен от военачалник Риверос край Буенос Айрес.

Въпреки че публично те остават в неопределеност, се счита, че са били убити известно време след отвличането.

За повече от три години следователите разпитаха към 750 очевидци.

След като военна хунта, водена от военачалник Хорхе Видела, завзе властта в Аржентина на 24 март 1976 година, тя стартира акция за заличаване на левите съперници.

Около 30 000 души бяха убити или принудително изчезнали по време на " Мръсната война ", както стана известна акцията.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР