Събуждате се от кома. Дърпате завесите на прозореца и поглеждате

...
Събуждате се от кома. Дърпате завесите на прозореца и поглеждате
Коментари Харесай

Различават ли се изгрева и залеза?

Събуждате се от кома. Дърпате завесите на прозореца и поглеждате на открито. Слънцето е кацнало на хоризонта. Можете ли да разберете дали изгрява или залязва?

Размишлявайки над този сюжет, до момента в който гледаме слънцето на разсъмване или привечер, бихме могли да усетим разликата сред тези две елементи от деня. Но в реалност е невероятно да разделим изцяло нашето усещане за дадена панорама от осъзнаването ни тутакси. Така че, има ли някакъв справедлив метод да отличим изгрева от залеза?

Според физиците Дейвид Линч и Уилям Ливингстън, отговорът е „ да, и не ”.

Всички „ здрачни феномени " са симетрични от двете противоположни страни на Земята и се случват в противоположен ред сред залеза и изгрева на Слънцето. Това значи, че не е присъща естествена причина за съществена оптическа разлика сред тях и би трябвало да не можем да ги отличим... Въпреки това, два човешки фактора могат да разрушат тази симетричност.

Първият е в главите ни. По залез слънце, очите ни са се приспособили към дневната светлина и даже изморени от работата денем. Тъй като светлината избледнява, ние не можем да се приспособяваме толкоз бързо, колкото потъмнява небето. Някои нюанси могат да се изгубят или да се възприемат по характерен за залеза метод. При изгрев слънце е противоположното, тъмнината на нощта ни е оставила с изострено зрение и всяка, даже слаба, незначителна смяна в цветовете на небето е явна. Накратко, човек може да схване повече цветове на разсъмване, в сравнение с привечер.

Другият човешки фактор, който може да сътвори разлика сред двете слънчеви етапи, е замърсяването. По залез небето е цялостно с изпарения и донесени от вятъра частици. Нощем ветровете утихват, индустриалната интензивност замира и атмосферата се прочиства. Така утрото е по-ясно, по-чисто от всяко друго време на деня.

Въпрос на позиция е по кое време пейзажът е по-красив. На разсъмване небесата са по-ясни и дават опция да се насладим на ярка червено-оранжева панорама. От друга страна, повече прахуляк и смог по залез основава резултат на разпръскване на светлината, създавайки по-голяма гама от цветове.

Според астрофизика Нийл ДеГрас Тайсън има и различен трик, за разграничение на изгрева от залеза. Заради наклона на земната ос Слънцето не изгрява или залязва във отвесна линия, а под ъгъл. Гледайки го от всички географски ширини на север от Тропика на Рака, (23.5 градуса северна ширина), Слънцето постоянно се издига нагоре под ъгъл надясно и се спуска към хоризонта постоянно под ъгъл надясно.

„ Така можете да разпознаете подправен изгрев във филм, споделя Тайсън. Кинодейците нормално не са будни в утринните часове на деня, тъй че те снимат залез и след това го обръщат, смятайки, че никой няма да забележи ". /Пауза Moreto.net
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР