Събраните средства във фонд „Сигурност на електроенергийната система“ през 2017

...
Събраните средства във фонд „Сигурност на електроенергийната система“ през 2017
Коментари Харесай

Над 490 млн. лв. са събрани във фонд „Сигурност на електроенергийната система“ през 2017 г.

Събраните средства във фонд „ Сигурност на електроенергийната система “ през 2017 година възлизат на 490.3 млн. лева Това сочи докладът на фонда за предходната година, утвърден на днешното държавно съвещание.

По закон във фонда се събират по 5% от месечните доходи на производителите и вносителите на електрическа енергия в страната, както и на „ Булгартрансгаз “ и Електроенергийния систематичен оператор. Средствата от търгове за продажба на квоти излъчвания парникови газове също постъпват във фонда. Със събраните средства се покриват разноските на Националната електрическа компания от изкупуване на електрическа енергия на преференциални цени.

През предходната година от 5% вноски са събрани близо 236 млн. лева, а от продажба на квоти - 254.5 млн. лева, е посочено още в доклада.

Разходите за прехрана на фонда през 2017 година възлизат на 193 хиляди лева За покриване на разноските на НЕК, произлизащи от статута й на публичен снабдител, са изплатени близо 505 млн. лева Разликата по отношение на приходите на фонда през 2017 година е обезпечена от останали средства, събрани в него през 2016 година

Отчетът на фонд „ Сигурност на електроенергийната система “ е признат от Управителния съвет на фонда през март 2018 година и е одитиран от Сметната палата.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР