Събрахме за вас отговорите на най-важните въпроси за артрозата, от

...
Събрахме за вас отговорите на най-важните въпроси за артрозата, от
Коментари Харесай

Артроза - как да се предпазим? Как да се лекуваме?

Събрахме за вас отговорите на най-важните въпроси за артрозата, от която страдат милиони хора.

 
Механизмите, по които поражда артрозата, са едва познати. Въпреки това медицината реализира все по-ефикасни средства за нейното лекуване и за облекчение на живота на заболелите.
 
Какви са аргументите за артрозата?
Двама от всеки трима пациенти са над 50-годишна възраст. Повечето от тях са дами. Има и наследствени фактори. Освен това професионални или спортни контузии могат да доведат до ранни прояви на артрозата. Други аргументи са болесттите на обмяната на веществата, възпалителните процеси в организма, небалансираното хранене, заседналият метод на живот и затлъстяването.

 
Артрозата на коляното най-честата форма на болестта ли е?
Не. Най-често се среща артрозата на гръбначните прешлени и на пръстите на ръцете . Най-болезнена и инвалидираща обаче е артрозата на ханша и на коляното. Глезените, лактите и раменете по-рядко са наранени от заболяването.

 
Рисков фактор ли е свръхтеглото?
Затлъстяването и артрозата вървят ръка за ръка . От една страна молекулите, отговарящи за връзката сред клетките, които се секретират от мастната тъкан, при положение на затлъстяване се разгръщат на всички места из организма и водят до разрушение на хрущяла. Самата мастна тъкан има държание на ендокринна жлеза, която в тази ситуация смущава метаболизма. От друга страна, нарасналото тегло механично натоварва носещите стави.

 
Метаболитният синдром въздейства ли на заболяването?
Холестеролът, триглицеридите, кръвното налягане, гликемията и устойчивостта към инсулина са метаболитни индикатори, които могат да се трансфорат в рискови фактори, в случай че стойностите им са отвън нормите. Сигнал за паника е когато обиколката на талията на дамата надвишава 90 см, а на мъжете – 100 см.

 
Може ли с кръвен тест да се диагностицира артрозата?
За разлика от артрита, артрозата не може да бъде диагностицирана с кръвни проучвания , защото не дава следи от възпалителни процеси. Такива могат да бъдат открити единствено в интервалите на бързо развиване на заболяването.

 
Какви са новите благоприятни условия на образната диагностика?
Системата ЕOS, създадена въз основата на изследванията на физика Джордж Чарпак, Нобелов лауреат, съставлява същинска гражданска война в образното проучване на скелета. Само за 20 секунди апаратът „ минава ” през цялото тяло на пациента, застанал прав, благодарение на едва дозирани рентгенови лъчи и по-късно възвръща облика в три измерения. Тази система е доста по-прецизна от елементарния скенер за проучвания на скелета, защото разрешава да бъдат открити и оценени всички деформации, постоперативното положение, резултатът от протезите и така нататък

 
Витамин D има ли защитна роля?
Витамин Д играе съществена роля в процеса на минерализиране на костите, само че няма доказателства за въздействието му върху артрозата . Затова не е нужно да се приема в допълнение, в случай че няма други аргументи, да вземем за пример съществуване на остеопороза.

 
Консумацията на плодове и зеленчуци понижава ли признаците?
Витамините и минералите от плодовете и зеленчуците са безусловно нужни за здравето на костите въобще. Калият попречва загубата на калций, като обезврежда киселинността в организма, обвързвана със актуалния метод на хранене. Антиоксидантите /витамини А, С и Е, селен, каротеноиди, полифеноли.../ преборват свободните радикали. Няма обаче научни доказателства за директен резултат на плодовете и зеленчуците върху развиването на артрозата.

Как въздействат мастните киселини?
Омега 3, полиненаситените мастни киселини , съдържащи се в мазните риби, рапичното и ореховото масло имат свойството да блокират или забавят възпалителните процеси. Точно противоположното деяние имат наситените мазнини /животински, палмово масло.../. Много проучвания потвърждават изгодата и от мононенаситените мазнини като зехтина, който има защитна роля във връзка с хрущялната тъкан.
Движението облекчава ли болките?
Умерената физическа интензивност благоприятства производството на противовъзпалителни цитокини. Когато обаче придвижването е прекомерно интензивно, се стига до противоположен резултат. В моменти на рецесии, бележещи бързо развиване на артрозата, ставите не трябва да бъдат насилвани. Сред спортовете най-подходящи са колоездене и плуване . Физическата интензивност в никакъв случай не може да навреди, в случай че по време на придвижването човек не усеща болежка.

 
Как се отразява стресът?
Само физическият стрес, дължащ се на микротравми, води до възпалителни процеси в ставите. Психическият стрес няма никакъв резултат върху тях. Артрозата обаче се съпровожда от една психическа изнемощялост. 5-10% от болните от артроза страдат и от меланхолия.
Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР