Чага (от лат. Inonotus obliquus) е паразитна дървесна гъба, която

...
Чага (от лат. Inonotus obliquus) е паразитна дървесна гъба, която
Коментари Харесай

Чага гъба - лек от Сибир

Чага (от лат. Inonotus obliquus) е паразитна дървесна гъба, която най-често вирее по кората на брезата. Ето за какво тази чудодейна гъба се назовава още брезова гъба. Ето какви са чудодейните свойства на гъбата Чага.

Какво съставлява гъбата Чага?

Когато спорите на гъбата попаднат в процеп на дървесната кора, гъбата стартира постепенно да се оформя като черна напукана издаденост на стеблото. Тя доближава до размери към 30 см в широчина и 15 см дълбочина. Отвън е черна, само че вътре е кафява. И за разлика от другите дървесни гъби, тази е много твърда, съвсем колкото самото дърво, към което е прикрепена. Необходими са обаче към 20 години до момента в който гъбата порасне задоволително и стане годна за консумация. 

 Добави изложение

Гъбата на процедура се храни от дървесните сокове на брезата и се трансформира в най-хранителната и богата на потребни субстанции част от цялото дърво. Чага гъбата е извънредно богата на мед, калий, цинк, калций, желязо, магнезий, манган, фитохимикали, феноли, ензими, витамини от група В.
Какви са лечебните свойства на гъбата Чага?
Брезовата гъба е изключително известна в Азия, най-много в северните региони на Русия, където се подготвя чай от нея като предварителна защита от развиването на ракови болести и като средство за укрепване на имунната система. 



Гъбата чага е ефикасно средство и за понижаване равнищата на кръвна захар, нормализирането на кръвното налягане и сърдечния темп, оказва помощ при някои храносмилателни разстройства, язва. Брезовата гъба е също мощен антисептик и се ползва при инфекциозни и възпалителни процеси като антимикробно средство. 
Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР