Събитието се състоя на Терминал 2 на летище София. Присъединяването на

...
Събитието се състоя на Терминал 2 на летище София.
Присъединяването на
Коментари Харесай

Денков и Габриел заедно на церемонията за символично отваряне на границата ни

Събитието се състоя на Терминал 2 на летище София.

Присъединяването на страната ни към Шенген бе маркирано със алегорично отваряне на границата. В церемонията участваха и министрите в оставка на вътрешните работи Калин Стоянов и на превоза и известията Георги Гвоздейков, както и изпълнителният шеф на Летище София Хесус Кабайеро.

" Шенген е огромна победа за България. Нямаше да се случи без общите старания на министрите в държавното управление ", сподели министър председателят в оставка Николай Денков пред публицисти. Има основни министри, само че не желая да отстранявам никого, тъй като екипната работа е доста значима, добави той. Денков уточни, че Народното събрание също е имал доста значима роля.

Търси се подобаващ политически миг, може би след изборите в Австрия или за Европейски парламент, когато да бъде взето решение, отговори Денков на въпрос по кое време ще отпаднат инспекциите и по сухопътните граници.

Снимка: БТА

От своя страна вицепремиерът в оставка Мария Габриел разяснява, че Шенген е едно от достиженията на европейския план и през днешния ден е исторически миг, тъй като България става част от него. 

България става общественост от милиони хора, пътуващи свободно, с изгоди за бизнеса, за туризма и културата. Нека всички дружно да продължим до крайната цел за премахването на инспекциите по сухопътните граници, добави Габриел.

Снимка: БТА

Няма доста моменти в живота на всеки един от нас, в който означаваме резултат, реализиран в резултат на обединени старания, на доста обща работа. Този ден е и единствен, тъй като той през днешния ден ни споделя, че България към този момент не е единствено наблюдаващ към масата и дебатите, които са свързани с укрепнало, мощно, добре функциониращо Шенгенско пространство, разяснява вицепремиерът.

България задава посока и е добър образец. България със своя опит ще оформя бъдещето на Шенгенското пространство и ще има ползотворно присъединяване в това всички жители да се усещат по-сигурни, сподели още Габриел.

Снимка: БТА

Приемането на България в Шенген по въздух и вода е ужасно достижение и ще донесе доста изгоди. Това уточни Хесус Кабайеро, шеф на оператора на Летище София " СОФ Кънект ".

По думите му през днешния ден още една бариера пада и това е исторически ден за България.

Той благодари и поздрави кабинета и работещите на летището за подготовката на днешния ден. Повече от 1000 души работиха непрекъснато, с цел да бъде готова трансформацията на летището, сподели Кабайеро.

Снимка: БТА
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР