Събитието се организира в рамките на проект Вкусът на традицията

...
Събитието се организира в рамките на проект Вкусът на традицията
Коментари Харесай

Фестивал на рибата на брега на Дунав при село Кошава

Събитието се провежда в границите на план " Вкусът на традицията - нематериалното културно завещание на Видин и Бор за резистентен туризъм ", финансиран по Програмата за трансгранично съдействие „ Interreg – ИПП България – Сърбия 2014 – 2020 “. Партньори по плана са Сдружение „ Видински фонд „ Читалища “, Народно читалище „ Съзнание-1928 “, село Кошава и Центърът за нематериално културно завещание „ Корени “ от град Зайчар, Сърбия.



Гости на формалното разкриване през днешния ден в местността „ Рибарите “ на брега на река Дунав бяха заместник-кметът на Община Видин Борислава Борисова, секретарят на Общината Емилиян Енчев, кметският наместник на село Кошава Галина Николова и ръководителят на Център „ Корени “ Перислав Дуцич. В празничния ден 17 септември, когато се уважава и паметта на светите мъченици Вяра, Надежда и Любов и майка им София, се събраха доста хора от двете страни на границата.



С одобрение към присъстващите се обърна заместник-кметът Борисова: „ Радвам се, че неприятното време не ни уплаши през днешния ден и тук, на брега на Дунав, ще дадем началото на Фестивала на рибата, чието осъществяване става допустимо с помощта на план, финансиран по Програмата за трансгранично съдействие сред България и Сърбия. За да съживим традициите, да създадем още един мост за сполучливо съдействие сред българската и сръбската страна, да осъществяваме разнообразни стратегии и планове “ – сподели Борислава Борисова. Тя пожела на всички здраве, хубави страсти, мир и съгласие в домовете.

Поздравления насочиха също Галина Николова и Перислав Дуцич.

Посетителите на фестивала имаха опция да опитат вкусна риба и рибена супа, да прегледат кулинарната галерия на български и сръбски достоверни ястия, да се заловен на хоро под звуците на оркестър „ Златорожие “ и да се забавляват.



Фестивалът продължи в салона на читалището в село Кошава с богата фолклорна стратегия с присъединяване на български и сръбски самодейни сформира.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР