С95 гласа за“, един против“ и 24 въздържал се“ парламентът

...
С95 гласа за“, един против“ и 24 въздържал се“ парламентът
Коментари Харесай

Променят закона за данъците и таксите за имотите

С95 гласа „ за “, един „ срещу “ и 24 „ въздържал се “ Народното събрание одобри на първо четене законопроект за допълнение на Закона за локалните налози и такси. Вносители са Костадин Костадинов („ Възраждане “) и група народни представители.

В претекстовете към законопроекта се показва, че през последните години са били направени редица промени и допълнения на Закона за локалните налози и такси (ЗМДТ), за понижаване на административната тежест върху притежателите на парцели. Така, да вземем за пример, отпадна задължението на данъчнозадължените лица да подават заявления по чл.14 от ЗМДТ при удостоверени от общините случаи на толерантност на градежи, въвеждане на здания в употреба по реда на Закон за устройство на територията, при възмездно или безплатно придобиване на парцели и лимитирани вещни права.

Не е очакван обаче същият метод и при смяна на условия, имащи значение за установяване на налога, означават вносителите. В претекстовете си те изясняват, че с предлагането се цели да се даде опция на локалните органи да създадат тази смяна служебно. Общините разполагат или имат достъп до нужната информация. При изискване, че е налична нужната информация да вземем за пример за: отвод от вещно право на прилагане, продажба на част от парцела, преустрояване, приключване на периода на учреденото вещно право на прилагане, съборени здания и други, се дава опция смяната в събитията да бъде осъществена служебно, без нужда от подаване на заявления от задължените лица, показват вносителите. 

Общинските администрации разполагат или имат опция да си набират нужната информация. От 1 януари 2019 година службите по вписвания по места уведомяват съответната община за трансферираните, учредените, изменените или прекратените вещни права върху парцели. Преди тази дата, общинските администрации разполагат с благоприятни условия за достъп до данните, налични в службите по вписвания и в регистъра на популацията, се показва още в претекстовете.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР