С впечатляваща програма за деца и младежи ще започне първият

...
С впечатляваща програма за деца и младежи ще започне първият
Коментари Харесай

Софийският фестивал на науката: Как се раждат звездите, 3D писалка и любопитни експерименти

С впечатляваща стратегия за деца и младежи ще стартира първият ден на Софийския фестивал на науката, проведен от Фондация " Красива просвета ", оповестяват от екипа на фондацията. Българска телеграфна агенция заяви, че дванадесетото му издание ще се организира на 8 и 9 октомври в София Тех Парк.

На 8 октомври, събота, от 10:00 до 11:00 ч. в зала " Космос " възпитаници от 6 и 7 клас от частното софийско учебно заведение ЧСУ Izzi Science for Kids ще покажат на сцена опитите, които най-вече са ги впечатлили в часовете по просвета. Шоуто, което са подготвили - " От деца за деца ", е за малчугани над 7 година Входът е с безвъзмездни пропуски. Часовете по просвета са значима част от образованието в ЧСУ Izzi Science for Kids. Заедно с учителите Никола Каравасилев и Нели Иванова възпитаниците на ЧСУ ще показват какъв брой занимателна може да бъде науката и по какъв начин от забавните опити всеки може да научи повече за Вселената към нас.

По същото време - 8 октомври, събота, от 10:00 до 11:00 ч. в зала 42 за родителите е готова просветителна лекция за новите технологии, които са най-популярни измежду децата. Технологиите на процедура са на всички места, в домовете и в всекидневието, под разнообразни форми. Според национално изследване, направено от списание " Common Sense Media " през 2019 година, 53% от децата имат смарт телефон, преди да навършат 11 години. Ето за какво е значимо родителите да се интересуват по какъв начин децата им употребяват технологиите и да се стремят евентуалните резултати от това да бъдат позитивни. Кои са най-важните софтуерни умения през днешния ден? По какъв метод можем да помогнем на децата ни да ги усвоят още от ранна възраст? Кои са най-успешните способи за образование на деца на възраст от 6 до 15 години в областта на технологиите и за какво са сполучливи? Отговор на тези и още доста други въпроси ще дадат Поли Янкова, създател на MindHub академии по програмиране за деца, гл. ас. доктор Тодор Балабанов от Института по осведомителни и информационни технологии към Българска академия на науките и ас. доктор Галя Петрова, учител в Медицински университет - София и в НПМГ " Акад. Любомир Чакалов ".

Отново от 10:00 до 11:00 ч. в зала " ДНК " ще се организира работилница " От нищо нещо ", за деца над 12 година (входът отново е с безвъзмездни пропуски). Демонстрациите ще се концентрират върху ъпсайклинг (upcycling) - развой с голям креативен заряд, който трансформира ненужни остарели движимости в неповторими предмети на изкуството и дизайна. Това оказва помощ за понижаване на потреблението на нови първични материали, което от своя страна води до понижаване на потреблението на сила, на замърсяването на въздуха, водите и даже до ограничение на излъчванията на парникови газове. Събитието е в партньорство с Гьоте-институт София. Уастниците ще могат да се допрян до ъпсайклинга от първа ръка - ще изработят свещници от стъклен буркан и пластмасови сламки, неразрешени за приложимост в страните от Европейския съюз от юли 2021 година Работилницата ще се реализира под управлението на Боряна Зафирова, художник, еко-активист и преподавател

Пак по същото време, от 10 до 11 часа, в Зала " Атом " е проведен уъркшоп за деца над 12 година и младежи, отдаден на творчеството върху стъкло. В Световната година на стъклото участниците в тази работилница ще рисуват върху стъкло. " Магьосниците " от студио " Тонедико " Неда Чехларова, докторант в Лесотехнически университет, и Койя Чехларова, художник-приложник и актриса, ще напомнят детайли от невероятния свят на Хари Потър по случай 25 година от издаването на първата книга. Освен познания за работата с този обичан живописен материал, някой от присъстващите ще завоюва и премия за най-хубава творба, описват уредниците на фестивала.

Научната работилница " Светлините на звездния град " ще покаже на любознателните младежи (от 12:00 до 13:00 ч. в зала " Котангенс ", вход с безвъзмездни пропуски) къде се раждат звездите, какви са другите типове звезди, както и какви другите видове галактики са следени до момента. Водещ на работилницата е Мирна Матов от екипа на " Музейко ", физик и докторант във Физическия факултет на Софийския университет " Св. Климент Охридски ".

От 13:00 до 14:00 ч. в зала " Космос " децата над 7 година ще могат да се срещнат със международно известните английски комуникатори на науката от Science Made Simple - една от най-успешните и интернационално приети английски компании за показване на просвета пред детска и младежка публика, които се завръщат с известното си научно шоу за деца и фамилна аудитория. Дейвид Прайс, старши комуникатор в компанията, ще показва разнообразни невероятни способи за производство на звуци и музика, в това число и с " handsfree " инструмент, ще покаже и по какъв начин да се свири с горелка. Така ще разкрие мистерията на звуците, по какъв начин ги чуваме и по какъв начин да ги превърнем в музика. Срещата е на британски език с превод на български.

От 13:00 до 14:00 ч. в зала " Атом " ще се състои STEAM работилница, която ще показва по какъв начин с 3D химикалка може да се създаде монограм. Ще бъде показано по какъв начин с детайли от математиката, технологиите и изкуството може да се сътвори креативно произведение. Всичко това под вещото управление на проф. Тони Чехларова от Института по математика и информатика на Българска академия на науките.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР